Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BusinessEurope, az európai uniós munkaadói szövetségeket tömörítő csúcsszervezet által negyedévente összeállított gazdasági kitekintések legújabb összeállítása szerint a korábban vártnál gyorsabb ütemben zajlik az EU gazdasági stabilizációja: az európai munkaadók GDP-növekedési prognózisukat a javuló adatok fényében 1,8 százalékra módosították az EU27 vonatkozásában.

A válságból történő kilábalás a BusinessEurope adatai alapján Németországban, Svédországban, Lengyelországban és Finnországban halad a leglendületesebben - idén 3,5 százalékos növekedés prognosztizálható esetükben -, ugyanakkor olyan országok, mint például Spanyolország, Portugália vagy Görögország jelentősen lenyomják az összesített európai GDP-növekedési várakozásokat.

Hasonló kettősséget találhatunk a munkaerő-piaci folyamatokban is. Míg egyes európai országokban (Ausztriában és Hollandiában például 5 százalék alatti, folyamatosan csökkenő mutatókat lehet látni) csökkenő tendenciák melletti alacsony munkanélküliséget tapasztalunk, más országokban kiugróan magas a munkanélküliségi ráta. A legnagyobb probléma Spanyolország estében tapasztalható, ahol 2011-re 20 százalék feletti adattal számol a BusinessEurope.

Az Európai Unió tagországai - több-kevesebb sikerrel - megtalálják a megfelelő válaszokat a világgazdasági kihívásokra, ám az ennek érdekében hozott intézkedések - adópolitika, foglalkoztatási és gazdaságélénkítő programok - európai szinten csak minimális összhangot mutatnak. A jövőben a jelenleginél összehangoltabb gazdaságpolitikára van szükség ahhoz, hogy Európa továbbra is a világ egyik meghatározó gazdasági szereplője maradhasson - hangsúlyozta a BusinessEurope jelentése kapcsán Futó Péter, az európai munkaadói szervezet alelnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke.

Futó szerint emellett különös figyelmet kell fordítani a vállalatok pénzügyi forrásokhoz jutásának biztosítására és a termék-, munkaerő- és tőkepiacokat egyaránt érintő, mélyreható strukturális reformok kidolgozására. A világgazdaság meghatározó szereplői között Európa talán csak egy területen tud előnyre szert tenni, ez pedig az innováció, a kutatás-fejlesztés. Éppen ezért különösen fontos a K+F támogatások európai és nemzeti rendszerének összehangolása - tette hozzá az MGYOSZ elnöke.