Gyorsan jön a 12 ezer forint rezsire: ez a hivatalos menetrend

Csütörtöktől számítva kilenc munkanapon belül kerül a gázzal fűtők számlájára az a 12 ezer forint, amelyet a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet tartalmaz.
Németh Géza, 2018. március 8. csütörtök, 19:32
Fotó: Shutterstock

A kormányrendelet pénteken lép hatályba - derül ki a friss Magyar Közlönyből.

Ettől számítva a gázszolgáltató (a jogszabály szóhasználatával az egyetemes szolgáltató) 3 munkanapon belül - tehát jövő hét szerdáig - kiszámítja a jogosultak száma alapján, a juttatás összegét. Erről azonnal értesíti a volt közüzemi nagykereskedőt és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. (Egy tavaly nyári rendelet a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t nevezi meg, mint volt közüzemi nagykereskedőt.)

Az így kiszámított összeget a Magyar Földgázkereskedő Zrt. - szintén 3 munkanapon belül - köteles átutalni az egyetemes szolgáltatónak. Miután március 15. miatt változnak a munkanapok, ez - lapunk számításai szerint - március 21. lesz. Ettől számítva újabb 3 munkanapon belül kerül a fogyasztó számlájára a 12 ezer forint. Ez a dátum pedig várhatóan március 26. lesz.

Az egyetemes szolgáltató köteles levélben soron kívül tájékoztatni a fogyasztót a részére a  folyószámláján történt jóváírásról.

A  volt közüzemi nagykereskedő a juttatás összegéről és költségeiről - a rendelet hatálybalépését követő - 120 napon belül számol el az egyetemes szolgáltatóval - de ez a fogyasztókat közvetlenül nem érinti.

A szerdai bejelentés szerint a jóváírás értéke lakásonként 12 ezer forint lesz. Az óránként 20 köbméternél kisebb mennyiségre kalibrált gázmérőt használó fogyasztó közösségek támogatása 24 ezer forint. Az ettől nagyobb - közös - gázmérővel rendelkező lakóközösségek 120 ezer forintra jogosultak, függetlenül attól, hogy hány lakó vételezi a gázt - derül ki a friss jogszabályból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dalia7, 2018.03.09 19:36

Nekem 5 lakásom van. Ezek szerint ötször 12 ezer forintot fogok kapni ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html