Gyorsan jutott pénzhez, aki megbízható

Tovább nőtt az államháztartás halmozott hiánya, amely már elérte az éves cél 106 százalékát. Az év egészére meghatározott uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél azonban továbbra is biztonsággal teljesíthető. A "megbízható adózók” gyorsabban jutnak pénzükhöz.
Szász Péter, 2017. október 5. csütörtök, 11:20
Fotó: Napi.hu

A központi alrendszer 2017. szeptember végi halmozott hiánya 1 236,3 milliárd forintot tett ki, ami a várakozásoknak megfelelő - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Ezen belül a központi költségvetés 1 281,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 62 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 106,9 milliárd forintos többletet értek el. Szeptemberben 256,4 milliárd forint volt a hiány, ellentétben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel. (Féléves látleletet adott a költségvetésről a KT.)

Az első kilenc havi egyenleg alakulására a növekvő uniós kifizetések voltak érdemi hatással. Ezen összegek már elérték az 1484,3 milliárd forintot, míg egy évvel korábban 1035,3 milliárd forint volt a teljesülés. (Ezt tette a kormány tavaly az országgal - elkészült a zárszámadás.)

A költségvetésbe érkező uniós bevételek nagyságrendje (297,5 milliárd forint) ettől továbbra is lényegesen elmarad. Ennek legfőbb indoka, hogy a hazánknak jogosan járó kohéziós támogatásokat - a szabályrendszer sajátosságaiból adódóan - csak utólag lehetséges elszámolni.

Magasabban teljesültek a szeptember havi áfa-kiutalások is, hiszen a "megbízható adózók" részére a januártól hatályos szabályok szerint a korábbi 75 nap helyett már 45 napon belül teljesíti az adóhatóság a visszautalást.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó költségvetési bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok.

Ez volt augusztusban
Az államháztartás központi alrendszerének hiánya augusztusban 163,1 milliárd forint volt, a nyolchavi deficit 979,9 milliárd forintot tett ki, szemben a tavalyi első nyolc hónap 274 milliárd forintos hiányával.

HOZZÁSZÓLÁSOK