BUX
39138

Gyorsan terjed a betegség, amiről már azt hittük, eltűnt

Emelkedett a szifiliszes betegek száma. A II. világháború után valóban lelassult a terjedése, de ahogy haladunk előre az években, egyre intenzívebb tempóban terjed újra a vérbaj - írja a Híradó.hu.

Napi.hu, 2016. március 5. szombat, 09:40

A szifilisz főleg a férfiak betegsége, évente körülbelül 650 új esetet regisztrálnak, kétharmaduk férfi. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint, míg 2011-ben 1616 szifiliszes beteget regisztráltak, addig számuk 2015-re 1900 főre nőtt - adta hírül a portál.

A szifilisz (luesz vagy vérbaj) széles körben a XV. században terjedt el Európában, és először a mediterrán országokban, mindenekelőtt Franciaországban okozott járványokat. A betegek száma a második világháború alatt érte el a csúcsot, azután - a penicillin felfedezésének köszönhetően - elterjedtsége erőteljesen apadni kezdett.

A vérbajnál a fertőzöttek nagy része azon férfiak közül kerül ki, akik férfiakkal élnek nemi életet. Ugyanakkor a betegség nemcsak szexuális úton terjed, létezik veleszületett szifilisz is.

Több újszülött szifilisszel jön a világra

Magyarországon minden évben van több olyan eset is, amikor vérbajjal fertőzött újszülött jön a világra, annak ellenére, hogy a terhes anyák részére kötelező a szifilisz vizsgálat.

A gyermek az édesanyjától kapja el a betegséget, a baktérium átjut a méhlepényen és megfertőzi a magzatot - mondta Tamási Béla klinikai orvos, a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján működő Országos STD centrumának munkatársa.

Csecsemőknél, ha korán felismerik a szifiliszt, antibiotikummal kezelhető, viszont, ha csak később, kétéves kor után, akkor maradandó károsodása is lehet a gyereknek. Ezek közül a leggyakoribb a süketség, a vakság és a csontdeformitás.

Felnőttek esetében a szifilisz 99 százalékban gyógyítható. Az 1 százalék esetében már annyira előrehaladott a betegség, hogy a kialakult szövődmények nem kezelhetőek.