Gyorsíthatja a kamatvágásokat az MNB

A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint 5,75 százalékról 5,5 százalékra fog süllyedni jövő kedden az MNB irányadó kamatrátája, ráadásul idén és jövőre is folytatódik a csökkentési ciklus. Bizonytalanságot a rendszerben a forintpiaci mozgások és az MNB elnökcseréje rejt.
Gerőcs Tamás, 2013. január 27. vasárnap, 19:38
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Újabb 25 bázispontos kamatvágást jósol a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa a jövő keddi MNB-ülésre, bár néhány szakember szerint most az őszhöz képest nagyobb eséllyel eshetnek latba a tartásra irányuló érvek is. Elsősorban a forint volatilis mozgása és az új jegybankelnök körüli bizonytalanságok miatt gondolják páran indokoltnak a kivárást, ugyanakkor az év végéig mindenki jóval alacsonyabb, 5 és 4,5 százalék közötti kamatszintet jelez.

Az idei rezsicsökkentések hatásáról is eltérőek a vélemények, ami rövid távon biztos segíti az infláció elleni küzdelmet, ugyanakkor ennek hatását néhány szakember nem tartja elég jelentősnek, mások szerint pedig később, pár év múlva vissza is üthet a kormányzat rövid távra szóló intézkedése.

Bebesy Dánielnek, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzserének várakozása szerint a gyengülő forint ellenére ismét 25 bázispontot vág majd a jegybank. A Monetáris Tanács a jegyzőkönyv tanúsága szerint addig folytatja az enyhítést, amíg a kedvező pénzügyi folyamatok megmaradnak, illetve a középtávú inflációs cél nem kerül veszélybe. Az országkockázatot tükröző CDS-felárunk nem változott az elmúlt hónapban, a hazai állampapír-piaci hozamok is a december végi szintek közelében tartózkodnak, egyedül a forint gyengült, ami azért jelez valami romlást, de Bebesy szerint a kamatvágást támogató négy tanácstagot ez egyelőre nem ingatja meg.


Napi grafikonok

A szakember szerint a nemzetközi hangulat továbbra is támogató, a hosszabb lejáratú fejlett piaci hozamok kisebb emelkedése ellenére nem látszik, hogy a jegybankok változtatnának a lazító monetáris politikájukon. Az eurózónában a hangulat további javulását tapasztalhattuk januárban, a perifériás országok állampapírjainak kamata meredeken csökkent, és sikeres aukciókat tartottak a hónap során.

Újabb muníciót kaphatnak a galambok

Az optimista globális tőkepiaci hangulat mellett a hazai decemberi inflációs szám is kedvező képet mutatott, enyhülni látszik az élelmiszerársokk és a maginflációs számok sem adtak okot aggodalomra. Az idén életbe lépő rezsicsökkentés pedig átmenetileg mindenképpen lefelé tolja majd az inflációs pályát, ami újabb muníciót adhat a galamboknak.

A kedvező helyzet ellenére a forint gyengülése mindenképpen intő jel − mondja Bebesy, aki szerint a kamatvágási ciklus alakulását nagyban befolyásolhatja majd az új jegybanki vezetés politikája. Merész, nem piacbarát intézkedések, további forintgyengüléshez vezethetnek, ami megakaszthatja a monetáris enyhítést.


Napi grafikonok

Eléggé meglepő lenne, ha nem folytatódna a kamatcsökkentési sorozat januárban − ért egyet Árokszállási Zoltán, az Erste szakértője. A decemberi helyzethez képest lényegében nem változott a reálgazdasági kép, ami esetleg kétségessé tenné a folytatódó kamatvágást. Sőt: az inflációs számok rendre enyhe pozitív meglepetéssel szolgáltak az elmúlt hónapokban, miközben a reálgazdasági teljesítmény is a vártnál cudarabbul alakulhatott a tavalyi negyedik negyedévben (erre utal a 2009 novembere óta nem látott visszaesés az iparban, az építőipar újabb, a harmadik negyedéves, viszonylag kedvező adatok utáni visszaesése, illetve a kiskereskedelmi forgalom folytatódó jelentős csökkenése).

Hamarabb érhetjük el a mélypontot

Az inflációt ráadásul nagyon igyekszik letörni a kormányzat, ami tovább erősítheti a kamatcsökkentők érveit. Az ugyan már más kérdés, hogy egy-két éves távon mennyire fog például a rezsicsökkentés visszaütni, de a piaci árazások alapján és a közelmúlt, valamint a közeljövő gazdasági és inflációs kilátásai alapján egyre kevésbé gondolja Árokszállási, hogy a kamatcsökkentési ütem le fog lassulni. A korábban gondoltnál gyorsabban, már a második negyedévben elérheti a mélypontját a hazai kamatszint, sőt az Erste által korábban prognosztizált 5 százalék alá is vághatja az alapkamatot a tanács. De − teszi hozzá az elemző − az év második felében azonban a kamatcsökkentéseknek már nem biztos, hogy marad további tere.

A konszenzussal szemben Jobbágy Sándor, a CIB makroelemzője már a januári kamatdöntés tekintetében is nagyobb valószínűséget tulajdonít egy változatlan alapkamat kimenetelének. A kamattartás mellett szólhat Jobbágy szerint, hogy az utóbbi hónapokban elsőbbséget kapott pénzpiaci folyamatok javulása az utóbbi egy hónapban megállt. Ráadásul az FRA-jegyzések csökkenése (azaz további kamatcsökkenési várakozások beárazódása) is megállt a decemberi kamatcsökkentés óta. Az inflációs kilátásokat javító rezsicsökkentési terv már a decemberi kamatdöntés idején is ismert volt, és azt az új MNB-előrejelzés is figyelembe vette. Jobbágy ugyanakkor egy januári kamattartás esetén is úgy gondolja, hogy a következő hónapok még hozhatnak további kamatcsökkentést, de egyre inkább a piaci környezet függvényében és a tavalyihoz képest lassuló ütemben, vagy megszakító szünetekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.28 12:13

Jól oda kell vágni a shortosoknak....,ft venni a MNB-nek ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.28 08:11

Felesleges vita főleg ekkora volumennel.
Miről is vitázunk?...a semmiről.
Az mnb-nek akkor sincs akkora mozgástere, ha az új elnökre ráragasztjuk a divatos unortodox jelzőt.
Álunortodox Matolcsy és Orbán minden intézkedése.
Minden lépésük konvenciolnális.
Valaki nevezzen meg egyetlen egy közgazdasági lépést mai nem történt meg előtte?...nincs olyan.
Tegyük fel, hogy Matolcsy lesz az új mnb elnök.
Milyen új nem konvencionális lépést tudna megtenni amit előtte nem csinált még soha az mnb?...
Kámatvágás vagy emelés?...
Likviditás bővítő lépések?...
A másodlagos piacon való aktív tevékenység?...
Beindítják a bankóprést?...

Ezt mind-mind eddig is megtették és megtehetik. Ezek nem unortodox lépések.
Ezzel élhetett bármelyik mnb elnök, alelnök, tag.
Nem teszik?...nem muszáj dolgozni az mnb-nél, mert nem elszámoltathatóak.
A függetlenség bugyrában havi 8 millióért elég negyedévente egy mszp-s kommunikációs igazgatóval a galamboknak válaszolgatni...

Mi lenne az unortodox?...
Megszervezni a hiteleink újratárgyalásait.
Kizavarni a kerbankokból a 4000 milliárd ültetett pénzt, úgy (mert erre ugyan készül a fidesz csak rossz módszerrel) hogy ne tudják az anyabankjaikba menekíteni, hanem kénytelenek legyen a hitelezéseikbe bevonni.
Mondjuk a devizaalapú forint hitelek kiváltásába lakossági szinten.
Na ez lenne kb. unortodox és hatásos.
Persze ezért neki kellene állni dolgozni. nem kőkeményen, mint egy pedagógus vagy ápoló aki teszi a dolgát rendesen csak, úgy szimplán végre nekiállni dolgozni...az már nekik unortodox.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.28 07:15

@Bhole: 2014-ig még várhatóan azt kell nézd, de a választások után fellélegezhetsz, mennek a szektások a levesbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.28 07:14

@szkiita: szektás, a kamat a szekta ámokfutásával párhuzamosan növekedett. a szektás kóklerek adhoc gazdaságpolitikai döntései, a szgényeket sanyargató, gazdag spekulánsokat segítő végtörlesztése, az államosítások miatt bekövetkezett bizalomvesztés hozta ebbe a helyzetbe a gazdaságot. elrohadó gazdasággal, recesszióval jutott a csúcsra a szekta. a szekta, a szektások valamiért gyűlölik a magyarokat!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2013.01.28 01:08

ugyan mi változik attól, hogy egy kicsit kisebb az alapkamat?
a bankok talán otp-t kivéve kicsontozva, tulaj külföldről tolja bele a pénzt, hogy ne omoljon össze, eszük ágában sincs hitelállományt növelni.
háztartások full adósságban, fogyasztásukat se tudják szinten tartani, eszük ágában sincs hitelt felvenni.
állampapírok kamata annyi amennyiért megveszik, le se szrjk mekkora az alapkamat.
egyet lehet elérni, a forintgyengülést, de az államadósság új csúcsra érne, fogyasztás összeomlana, csődhullám ,óriásmunkanélküliség, soroljam?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html