Gyorsuló feldolgozóipari növekedés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,7. Az index 2,1 százalékpontos növekedést ért el előző havi értékéhez (50,6) képest, ami a feldolgozóipari teljesítmény gyorsuló növekedését jelzi május hónapban.
Madarász János, 2005. június 1. szerda, 12:36
Fotó:

Az idei év májusi növekedése enyhén meghaladja az egy évvel korábban mért index értékét (52,6). Emellett kiemelendő, hogy a 2002-2004 időszak azonos hónapjainak átlagos indexértékéhez képest (53,5) a májusi növekedés kisebb ütemű. A január-májusi időszak teljesítményét tekintve megállapítható, hogy az év első öt hónapjának átlagos növekedési üteme 2000 óta folyamatosan csökken. A tavalyi enyhe növekedést (50,5) az idén csökkenés követi (48,8). Az előző évek tapasztalatai alapján valószínűsíthető, hogy a májusi növekedést tovább folytatódik június hónapban is, de az idei év tendenciáit figyelembe véve a növekedés várhatóan kisebb ütemű lesz, mint az a korábbi évekre jellemző volt. A felmérés részindexei közül legnagyobb növekedést az új megrendelések (55,6) indexe mutatja.

A tavaly májusi rendelésnövekedést az idei 2,1 százalékponttal meghaladja. Ennek hatására nőtt a beszerzési mennyiség (55,2). A fejlődés gyorsulását támasztja alá, hogy a részindexek közül, a beszerzési vezetők optimizmusát jellemző beszerzési index értéke nőtt a legjobban (4,8 százalékponttal) előző havi értékéhez képest. Ezzel párhuzamosan nagyobb ütemű növekedést jelez a termelési index (54,5) is, mint egy hónappal korábban. Hatékonyságra utal a szállítási átfutási idő index 0,6 százalékpontos növekedése, ami a kiszállítások gyorsulását jelzi május hónapban (50,6).Január óta folyamatosan csökken a beszerzési árak (53,6) növekedési üteme. A növekedés további 1,2 százalékponttal csökkent áprilishoz viszonyítva. Az index értéke közel 10,0 százalékponttal kisebb áremelkedésről tanúskodik, mint egy évvel korábban (63,1). Előző havi értékéhez képest a legnagyobb csökkenést a részindexek közül a késztermékkészletek indexe (49,9) mutatja. Emellett csökkent a vásárolt készletek növekedési üteme is (51,0). A múlt havi lassuló csökkenést követően viszont ismét gyorsult a foglalkoztatás (45,0) visszaesése a feldolgozóiparban.

HOZZÁSZÓLÁSOK