Eszerint 2019 áprilisában az ipari termelői árak összességében 4,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit (a márciusi 2,7 százalék után). Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,4 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,4, a 28 százalékos súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai pedig 8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

Az utóbbi egy évben az ipar belföldi értékesítési árai 6,4 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,1, a beruházási javakat gyártókban 5,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,9 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,9 százalékos, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban - az éves nemzetközi villamosenergia-piaci árváltozások következtében - 7,5 százalékos árnövekedés történt.

Így 2019. január-áprilisban az előző évihez képest a belföldi értékesítés árai 5,8, az exportértékesítéséi 2,2 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,3 százalékkal magasabbak voltak.