BUX
38240

Gyorsulva zuhan az építőipar - messze a kilábalás

A májusi növekedés után havi összevetésben is csökkent az építőipari termelés volumene júniusban, így az éves mínusz - a magas bázis miatt - már 20 százaléknál jár.

NAPI, 2010. augusztus 16. hétfő, 09:00

Gyorsult az építőipar teljesítményének visszaesése: a termelés volumene 2010 júniusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 19,7 százalékkal csökkent a 2009. júniusihoz képest - ez közel duplája a májusi adatnak. Az év első hat hónapjában a termelés 13,8 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, szemben 11,6 százalékos öthavi csökkenéssel. Szezonálisan kiigazítva a termelés júniusban 2,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál, a májusi 0,9 százalékos többletet követően. A korábbi hónapokban megfigyeltnél nagyobb arányú mérséklődésben a 2009. júniusi, az áfaemeléssel összefüggő előrehozott teljesítmények miatti kiugróan magas bázisnak volt meghatározó szerepe - kommentálta a KSH az adatokat.

Az építőipari termelés egészéhez hasonlóan mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésének volumene 19 százalékkal csökkent, amiben része volt a lakásépítések nagymértékű visszaesésének is; az adat tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari munkákat is. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene 20,4 százalékkal maradt el az előző évi magas bázistól, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének mintegy egyharmados visszaesése miatt. Az egyéb építmények építésének előző évi emelkedését okozó, költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött, hasonló nagyságú új beruházások viszont nem indultak. Májushoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 0,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal emelkedett. Az év első hat hónapjában az épületek építése 12,4, az egyéb építményeké 15,5 százalékkal esett vissza.Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 6 százalékkal bővült az egy évvel azelőttihez képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 0,5, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal magasabb volt a 2009. június véginél.A júniusban kötött új szerződések volumene 4,2 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 3,1 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére 12,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Az építőipari vállalkozások január-júniusban kötött új szerződéseinek volumene 5,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.Az építőipar termelői árai 2010 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,7 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 0,3 százalékkal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban az átlagnak megfelelő növekedés (0,7 százalék) mutatkozott. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazat árai 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 0,5 és 2,4 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,6 százalékkal voltak magasabbak.