Győzelmet aratott a kormány Brüsszelben

Nem kell közbeszerzést kiírni a két új paksi blokkra, mert negyven éve is oroszok építették az erőművet, ergo az új erőmű is csak orosz lehet. Az Európai Bizottság elfogadta a magyar kormány érvelését.
Napi.hu, 2016. november 17. csütörtök, 13:57
Fotó: Napi.hu

Az EU nem vitatja a Magyarország jogát, hogy a paksi atomerőmű új blokkjait közbeszerzés nélkül kössön szerződést az orosz féllel - jelentette be az Európai Bizottság döntését Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője.

Magyarországnak joga volt arra, hogy a közbeszerzési irányelveket figyelmen kívül hagyja, mondván: 40 évvel ezelőtt is orosz-szovjet erőmű épült Pakson - ez Lázár szavai szerint olyan műszaki determináció, amely befolyásolja az teljesen új blokkok felépítését. Ezzel a döntéssel az Európai Bizottság lezárta a kötelezettségszegési eljárást a közbeszerzési irányelv megsértése kapcsán, így 2017-2018-ban megkezdődhet a két 1000 megawatt teljesítményű orosz reaktor befogadó atomerőmű építése.

Lázár kormányinfós tájékoztatása szerint a paksi beruházás értékének 55 százalékát az uniós közbeszerzési szabályok szerint költik majd el.

Az új erőmű kapcsán öt kötelezettségszegési eljárás is indult, többek között a technológia megfeleltetése, a titkosítások miatt illetve a tiltott állami támogatások ügyében. A bizottság szerint mind a titkosítások, mind a technológia megfelel az uniós szabályoknak és most döntés született a közbeszerzés ügyében miatt is. Lázár szerint a jövő héten lezárul a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat is - így az utolsó jogi akadály is elhárul az erőműépítés elől.

A paksi projekttel kapcsolatban Brüsszel még azt is vizsgálja, hogy tiltott állami támogatás esete fennáll-e.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.11.18 20:24

@antitroll: azt azért sejtettem hogy nem vagy sötétzöld, mert akkora hülyeségeket nem írtál, illetve több dologgal is egyetértek :)

Viszont amiket írtál, annak egy része nem az elektromos áram felhasználásának hatékonyságának növelését célozza, hanem az áram/energia előállítás kiváltását mással.

A LED-ekkel kapcsolatban viszont szerintem a legtöbb ember átállt (akár kényszerből) kompakt fénycsőre, egy részük LED-re. Én is többnyire LED-et használok már (reklám helye: Fogarasi úton van egy fasza bolt), csak az maradt fénycső ami még nem pusztult el. De a kettő között, valójában te is írtad már nincs akkora különbség mint a fénycső és az izzószálas égők között.

Most mennem kell, de erről még sokat lehetne beszélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.11.18 14:52

@antitroll:
Szóval ezzel csak azt akartam írni, hogy szerintem rengeteg kihasználatlan és feltáratlan tartalék van. Valamint azt is, hogy nem látom az igyekezetet a kormányzat részéről, hogy ezt mérlegelje. Pontosítok, látom pl. a rezsicsökkentést, ami éppen a pazarlásra ösztönöz.
Iszonyú nagy pénzekről beszélünk! Nem biztos, hogy a kínálati oldal bővítése a megoldás.
Ellentmond Neked, hogy Magyarországnál nem jobb, vagy éppen rosszabb helyzetben lévő országok is sokkal magasabb arányban támaszkodnak megújuló energiára. Igen, ezek gazdagabb országok... Viszont tartok tőle, hogy ha azt a hatalmas pénzt atomerőműre költjük el, akkor mindig is irigyelt gazdagabb országok maradnak, mert mi konzerváljuk a szegénységünket....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.11.18 14:35

@ablakzsiraf:
Először is nem vagyok sötétzöld, sokkal inkább technokrata!
Szvsz a villamosenergia felhasználásban öt fontos tényező van.

Technológiai típusú energia felhasználás. Ebben biztosan nincs akkora tartalék, bár ki tudja?

Világítási célú elektromos energia felhasználás. Ebben még komoly tartalékok vannak, a LED technológia még most kezd igazán felfutni. Én most "ledesítettem" a lakásomat. A nappali csillár 8 kompakt fénycsöve 120 W-ot fogyasztott, most kb ugyanazt tudom 80W LED-el. A konyhapult világításom 2 db 36W-os fénycső volt, most ugyanaz 2 ddb 18W LED-el. Itt a melóhelyen egy 200 fős terem fénycsöves világítása felújítás után felét fogyasztotta. Az egy dolog, hogy az izzószálas fényforrások kihalnak lassan. Az általuk felhasznált és igényelt energia csökken. A LED-ek a kisüléses fényforrásoknál is hatékonyabbak akár 20-50%-al.

A hőtermelésre és elsősorban meleg víz előállításra felhasznált elektromos energia hatásfoka valóban csaknem 100%, azonban itt a hatásfok javulását az eredményezné, ha napkollektorokkal előállítanánk a használati meleg víz igényünk akár 50%-át (ennyi reális a mi éghajlati viszonyaink között). Most itt nagyon forszírozom, hogy pályázatokkal lépjünk ebbe az irányba.

Negyedszer a klímarendszerek villamos energia fogyasztása. Ezek esetében kettős hatás van. Egyrészt növekszik a számuk és ezért az energiaigény összesítve nő. Másrészt itt is fontos a technológiai fejlődés. A korábbi és még tán ma is kapható óccsó és alacsony hatásfokú klímaberendezések lecserélése inverteresre. A levegő-levegő hőcserélők kihasználása. Látszólag öngólt lőttem, amikor írtam, hogy az összesített energiaigény ebben a szegmensben nőni fog, de ehhez hozzátenném, hogy a napenergia felhasználással lehetne ellensúlyozni. Áthallás, vagy nem, de amikor a legjobban kell a klíma, akkor valószínűleg a legjobban süt a nap...
Az sem mellékes, hogy megfelelő építészeti kialakítással, vagy meglévő épületek esetén utólagos hőszigeteléssel a klimatizálás és ezen belül a fűtési energiaigény is jelentősen csökkenthető.

Az háztartási gépek esetében is sokat javul az energiahatékonyság. Éppen múltkorában hasonlítottam össze a korábbi és az új mosogatógépemnek a fogyasztását. A mostani jóval kevesebbet fogyaszt, igaz kétszer annyi ideig tart a program. Biztos van összefüggés, nem ez az egyetlen dolog amit nem értek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.18 13:05

@antitroll: még annyit, hogy abban egyetértek az az energia a legolcsóbb amit nem pazarlunk el, de ekkora mértékű megtakarítási lehetőséget én személy szerint nem látok. Valamennyi biztos van. Persze egy szakember meg tudna győzni, hogy de van ennyi is, de akkor azért azt alá kell támasztania valamivel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.18 12:59

@ablakzsiraf: villanymotorok hatásfoka akart lenni, teljesítmény helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html