Jó esetben is 110-130 ezer tonna étkezési almát szüretelnek idén, pedig a belpiac kiszolgálására 140-150 ezer tonna kellene. A hiányt főleg a tavaszi fagyok okozták. A hazai készlet május-júniusig tart ki, utána nagy valószínűséggel importra szorul az ország jövő augusztusig - hasonlóan ahhoz, ahogy az idén is történt  - olvasható a napilap cikkében.

Ipari almából még nagyobb a hiány, a várt iparialma-mennyiség 200-220 ezer tonna, míg a magyarországi feldolgozók (döntően léüzemek) kapacitása 500 ezer tonna, vagyis étkezési almából mintegy 20 százalékos lesz a hiány, ipariból 50 vagy akár 60 százalékos.

Gálából és goldenből a fagyok ellenére jó termés volt, a hagyományos piros fajták, az idared, a jonagold és a red delicious nagyon gyengén teremnek.

A gála kevésbé korszerűbb típusainál kilónként nettó 120-130 forint között voltak a termelői árak, a korszerű gálaváltozatok 150-160 forintért keltek el. A golden, szintén a "fa alól", első osztályú minőségben nettó 120-140 forintba került, a red delicious nagyjából gálaárban vagy kicsit afölött van, míg az idaredet és a jonagoldot a goldenek és a gálák közötti áron veszik meg a termelőktől.