Gyurcsány 3 éve: válságkezelés?

Válságról válságra haladt Gyurcsány Ferenc politikai karrierjének elmúlt éveiben, de ezeknek nem a teremtője, csak katalizátora.
NAPI Online, 2007. október 8. hétfő, 09:11
Fotó:

Gyurcsány Ferenc csak 2000-ben lépett be az MSZP-be, 2002-ben lett Medgyessy Péter kampánystábjának tagja, 2003-ban került be az MSZP országos választmányába és lett sportminiszter és 2004-ben miniszterelnök. A kormányválság nyomán érte el karrierje csúcsát és ezt követően újabb és újabb hasonló helyzetekkel kellet szembe néznie - derül ki a Népszava összeállításából, amelynek apropója az, hogy egy évvel ezelőtt volt a kormányfő iránti parlamenti bizalmi szavazás.

Még meg sem alakult első kormánya, amikor rázúdult az országra a kettős állampolgárság bevezetésével kapcsolatos népszavazás, amire rászervezett a saját korábbi álláspontját megváltoztató Fidesz, és amelyben saját pártja sem támogatta egységesen. 2005 első felében nem tudta meggyőzni az MSZP-t, hogy ne Szili Katalint indítsa köztársaságielnök-jelöltként, mert az SZDSZ nem támogatja. Közben, bár közeledtek a választások, nem tudott osztogatni, mert az ország a fizetőképesség határán táncolt.

Az országgyűlési választásokat mindezek ellenére megnyerte az MSZP, ám utána jöttek a megszorítások, a reformok, az őszödi beszéd és a tavalyi ősz. Idén tavaszra elfogyni látszott párttársai türelme a veszedelmes népszerűségvesztés nyomán, majd most itt a Zuschlag-ügy, a 7 pont, aminek elfogadtatásáért megint csak saját szövetségeseivel kell vívnia, s ha mindenez esetleg túl lesz, akkor jön az újabb népszavazás, majd azt követően az európai uniós választások.

Ha azonban jobban megnézzük mindezeket az ügyeket, akkor azt látjuk, hogy a magyar politika és politikai elit válságai igazából, amelyek valahogy a személye köré fókuszálódó ügyekben, botrányokban robbannak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK