Gyurcsány a családtámogatás változásáról

2006. január 1-től jön az egységes, alanyi jogon járó, jövedelemtől nem függő családtámogatási rendszer. A javaslat szerint megszűnik a családi pótlék, illetve a rendszeres gyermekvédelmi támogatás. A családok felső 5 százaléka nem kap adókedvezményt.
NAPI Online, 2005. május 23. hétfő, 14:11
Fotó:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szokásos napirend előtti felszólalásában a Parlamentben bejelentette: a családi adókedvezményre fordított összeg, a családi pótlék, illetve a rendszeres gyermekvédelmi támogatás forrásainak egybegyűjtésével egy egységes új családi pótlék bevezetésére tesz javaslatot a kormány.


A törvényjavaslat szerint egy gyermek után 11 000 forint, két gyermek esetén gyermekenként 12 000 forint, három gyermek esetén gyermekenként 14 000 forint járna. Az adókedvezményt továbbra is meghagyja a kormány azzal a megszorítással, hogy az család, ahol a szülők éves jövedelme összesen bruttó hétmillió forint fölött van, nem kap adókedvezményt. Ez Gyurcsány szerint a családok mintegy 5 százalékát érinti. Ahogy a miniszterelnök fogalmazott: "a kormány arra kéri ezeket a családokat, hogy több felelősséget vállaljanak a szegényekért".A javaslat előkészítői szerint a jelenlegi családtámogatási rendszer egy része - az adójóváírás - éppen a legszegényebbeket nem éri el, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás sem "céloz biztosan", s az egész szisztéma inkább a középréteghez tartozóknak kedvez. A 2006. január 1-től megvalósuló elképzelés szerint, aki egy éven túl munkába áll, az továbbra is igényelheti az egységes gyermekvédelmi támogatást. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy támogassák a munkavállalást.


Az új családtámogatási rendszer gazdasági alapját többletforrások, illetve azok bevonása nélküli, átcsoportosításon alapuló modellek szerint valósítják meg. Míg a jelenlegi családtámogatási rendszer 312 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, addig a jövőre megvalósuló új rendszer 349 milliárdba fog kerülni.


A tervek szerint további 20 milliárd forintból gyermeksegélyezési támogatást hoz létre a kormány, a legrászorulóbb 100-200 ezer gyermek támogatása érdekében.


A Fidesz részéről Áder János reagált a kormányfő által elmondottakra. A frkacióvezető közölte: pártja egyetért a családi pótlék megemelésével és kormány azon céljával, amely szerint növelni kell a munkavállalók számát. Ugyanakkor hozzátette: ha csak a családi pótlék összegét emeli meg a kormány, az nem fog munkavállalásra öszönözni, épp ellenkezőleg, inkább otthon tartja majd a munka nélkül lévőket. Áder a kormány számításaira hivatkozva közölte: a családi pótlék összegének emelése mindössze pár száz forintos támogatás növelést jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK