Gyurcsány a hanyatlásról

A volt kormányfő blogjában a világtörténelmet elemzi.
NAPI, 2009. július 29. szerda, 10:25
Fotó:

Alaposan megemelte érdeklődésének horizontját Gyurcsány Ferenc, aki blogjában beszámol arról, hogy az elmúlt napokban a világtörténelem ötezer évét bemutató krónikát lapozgatta. Az ilyen könyvek szó szerint igen súlyosak, s terjedelmükbe belefér, hogy párhuzamosan mutassák be a világ különböző régióinak történéseit.

A volt kormányfő erre utal, amikor idézi azt a részt, amelyből kiderül, hogy "miközben éppen csak elkezdődik egy évszázados folyamat, amelynek a végén létrejön a Magyar Királyság, és ezzel egy új állam születik Európában, Közép-Amerikában hanyatlásnak indul egy harcias nép, a maják állama, hogy aztán hétszáz évvel később a spanyol hódítók végképp felszámolják a még megmaradt gyenge maja faluközösségeket is".

A tanulság: a történelem nagy hullámvasútján társadalmak emelkednek és zuhannak, s ez a folyamat - bár a hétköznapi ember saját perspektívájából ezt nem igazán érzékeli - nem állt le. Nagy kérdés, hogy hol lesz Európa és benne Magyarország a Kína és India évszázadának látszó 21. század végén.

HOZZÁSZÓLÁSOK