Gyurcsány: a legnagyobb kihívás előtt állunk

Gyurcsány Ferenc szerint normális esetben a nemzeti érdek nem keresztezi rövid távon sem az egyéni, sem a családi érdeket, de most nem az a helyzet.A kormányfő szerint a Magyar Köztársaság az elmúlt 20 év legnagyobb és legmélyebb kihívása előtt áll.
Napi Gazdaság Online, 2009. február 23. hétfő, 10:02
Fotó:

A rendszerváltás alapértékei kerültek veszélybe az elmúlt hónapokban, és ezt a folyamatot a világgazdasági válság felgyorsítja - mondta Gyurcsány Ferenc vasárnap egy zártkörű értelmiségi találkozón. A következő napok, hetek egyik legnehezebb kérdése, hogyan lehet egyesíteni, hogyan lehet összhangba hozni mindazt, ami gazdaságilag szükséges lenne és társadalmilag is lehetséges - vélekedett a kormányfő.

A jelenlegi helyzetben rövid távon a nagyon sok átalakítás a nemzet érdeke. Mindez ma alapvetően arról szól, hogy hogyan lehet egy hatékonyabb, erősebb, fenntarthatóbb gazdaságot formálni. Ez a nemzeti érdek ma, rövid távon, ütközik százezrek vagy milliók személyes, vagy családi érdekével - mutatott rá.

A kormányfő a miniszterelnök.hu internetes oldalon közzétett beszédében ebben a helyzetben különösen fontosnak nevezte az összefogást. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a harmadik Magyar Köztársaság az elmúlt 20 év legnagyobb és legmélyebb kihívása előtt áll. Igaz ez a köztársaság belső, társadalmi-demokratikus viszonyaira, és igaz ez a gazdaságára is - mutatott rá vitaindító beszédében. Azt mondta: mindez sok tekintetben egybeesik azzal a "felfordulással", ami a világban tapasztalható.

A XX. század történetéből sok mindent megtanulva tudni lehet, hogy a nacionalista, radikális, szélsőséges mozgalmak leginkább akkor erősödhetnek meg, amikor szociális és társadalmi kihívásokkal kell szembenézni, alapvetően a gazdaság oldaláról keletkezett konfliktusok nagyon gyors szélesedése miatt - olvasható a beszédben.

Kiemelte: világosan látszik, hogy a válságban az Európai Unió intézményrendszerei lényegesen hatékonyabban védik a korábbi tizenötök(a régi tagállamok) érdekeit, és alig-alig tudnak valamit mondani az újonnan csatlakozóknak. Mindezt persze úgy, hogy a tizenötök is azt mutatják, nincsen közös, akárcsak rájuk is vonatkozó európai válságkezelési stratégia. Mást csinál Nagy-Britannia, mást csinál Franciaország, mást csinál Németország, mást csinál Olaszország - sorolta a kormányfő.

HOZZÁSZÓLÁSOK