A kormányzat korábbi becsléseiben szereplő, az idei évre vonatkozó 2-3 százalékos GDP-csökkenés a valóságban minden bizonnyal a sáv felső szélén, 3 százalék körül alakulhat a legújabb adatok szerint - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mai, tavaszi parlamenti évadnyitó beszédében.

A magyar lakosság spórolási hajlandóságának növekedése további veszélyeket rejt a gazdaság növekedésére nézve, hiszen amennyiben a belső kereslet is az előrejelzéseknek megfelelően alakul, a gazdaság teljesítményének visszaesése akár 3,5 százalékos is lehet - vélekedett a miniszterelnök.


Hozzátette: a kormány az államháztartás GDP-arányos hiányát a 2,7-2,9 százalékos sávban tartja.

A kormány számításai szerint másfél-két százalékkal kell növelni a gazdaság teljesítményét, a mai 57 százalékos foglalkoztatást 65-70 százalékra kell növelni, és meg kell határozni az euró bevezetésének menetrendjét.

Így változnak az adók
 
A kormányfő által most ismeretett csomag célja, hogy a magyar gazdaság felkészüljön az euró bevezetésére. Céldátum most nincs, ennek kitűzésére 2009 őszén kerülhet sor - derült ki a beszédből.

A személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsa 19 százalékra nő, a sávhatár 1,7 millió forintról 3 millió forintra emelkedik a kormány tervei szerint - jelentette be Gyurcsány Ferenc az MTI beszámolója szerint. Az általános forgalmi adó 20 százalékos kulcsa 23 százalékra nő, a cigaretta, az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója pedig 3-7 százalékkal emelkedik - közölte. A kormány azt javasolja, hogy a vállalkozások társasági adója 16 százalékról 19 százalékra emelkedjen, és szűnjön meg a vállalati különadó. Adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék, és ilyenek lesznek a mindenkinek egyformán járó támogatások is: az anyasági, illetve a gyermeknevelési támogatás - közölte a miniszterelnök.


A kormány azt javasolja, hogy 5 százalékponttal, 32 százalékról 27 százalékra csökkenjen a munkáltatói tb-járulék - mondta Gyurcsány Ferenc. A kabinet tervei szerint megszűnnek a különadók is. A kormányfő elmondta: az adórendszer átalakítása 2009-ben "semleges", nagyjából ugyanannyival csökkennek az adók, mint amennyivel növekednek, de 2010-2011-ben a költségvetés egyenlege pár milliárd forinttal negatív lesz. Mint hozzátette: az adóalakítással 800-900 milliárd forintot mozgatnak meg.


Gyurcsány Ferenc szerint az egyensúly megőrzéséhez idén - a korábban tervezetthez képest - 200-220 milliárd forinttal kevesebbet költhet az állam. A miniszterelnök az Országgyűlésben azt mondta: ez az összeg jövőre 550, 2011-ben pedig 650 milliárd forint. Hangsúlyozta: fűnyíróelven takarékoskodni nem lehet, szükség van régóta halogatott, átfogó szerkezetváltozások sokaságára. Gyurcsány Ferenc szerint öt területen kell változtatásokat kezdeményezni: az adó-, a szociális-, a nyugdíjrendszer, valamint a reálgazdaság és a politikai-közjogi ügyek terén.


Szigorodnak a szociális ellátások


A tervek szerint emelkedni fog a nyugdíjkorhatár is, 65 évre - tovább részletek itt olvashatók.

A szociális rendszerben a támogatások célzottságát kívánja növelni a kormány, ugyanakkor munkára való ösztönzés az átalakulások mozgatója. Az univerzális támogatások (családi pótlék) bekerülne az adórendszerbe, adót nem növelő tételként. A három és többgyerekes adókedvezménye a jövőben is fennmarad. Vagyis akik az alsó kulccsal adóznak, azoknak nem csökken az ellátása, ám a felső kulccsal adózók már 19 százalékos adót fizetnek az ellátás után.


A kétéves gyed a jelenlegi fél éves munkaviszony helyett csak egy éves munkaviszony után járna. Szigorodik a távhő és gázártámogatás, emellett bevezetnék az egységes szociális számlát - vagyis aki állami önkormányzati ellátásban részesül, azt a Magyar Államkincstár nyilvántartja, így az újabb támogatások odaítélésénél az önkormányzati jegyző is látja, hogy milyen más ellátásban részesül a kérelmező.


A lakásvásárláshoz kapcsolódó „szocpol" támogatását önrésszel lehet igénybe venni.


A kormányfő által most ismeretett csomag célja, hogy a magyar gazdaság felkészüljön az euró bevezetésére. Céldátum most nincs, ennek kitűzésére 2009 őszén kerülhet sor - derült ki a beszédből.

 

Nem ilyen programokkal szoktak választásokat nyerni - mondta a kormányfő a program ismertetését követően. A kormány és a kormány mögött álló parlamenti párt hisz a programban, ám Gyurcsány hangsúlyozta: a kormányzat nyitott a további javaslatokra. Az érdekegyeztetések egy héten belül megkezdődnek, a program megvalósításához szükséges törvényjavaslatokat két hét múlva kedzik benyújtani az Országgyűlésnek.


Gyurcsány a bióban is bízik


Az energiafüggőség csökkentése érdekében a bioenergiára irányuló fejlesztések kiemelt támogatására buzdít a kormány. Gurcsány Ferenc egyúttal azt is közölte, hogy a kormány javaslatot fog tenni a Paksi Atomerőmű kapacitásának megkétszerezésére.