Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Brüsszelben tárgyal az európai liberálisok és szociáldemokraták vezetőivel arról, hogy az EP-be kijutó képviselőik melyik politikai csoportosuláshoz csatlakozzanak - írja a Népszava. Érvényesíteni akarják a DK legfontosabb európai programpontjait: az egységesülő Európa ügyét, a szociális különbségek csökkentését uniós szinten és a klímavédelem felpörgetését.

A napilap úgy tudja, azt is elképzelhetőnek tartják, a DK csak olyan frakcióhoz csatlakozik, amelyik nyomást gyakorol Európai Néppártra annak érdekében, hogy ne vegyék be maguk közé a Fideszt.

Ami a hazai rivális MSZP-t illeti, a Demokratikus Koalíció megalakulása után sokan átmentek a DK-ba az MSZP-től, ám ez a folyamat megállt. Most lehet hogy újraindul. A napilap forrásai szerint lehet, hogy a közeljövőben "néhány ismert szocialista is csatlakozik a KD-hoz". A "Gyurcsány-párt" részéről azonban ennek érdekében nem tesznek lépéseket.

Egy magas rangú DK-s forrás szerint Gyurcsány Ferenc várhatóan mérsékeltebb hangnemre vált majd a belpolitikai vitákban. - Egy kis pártnak, még ha politikájában mérsékelt is, a kommunikációjában radikálisnak kell lennie, különben nem látszik. Egy középpárt már megengedheti magának a visszafogottabb hangnemet - fogalmazott az informátor.