Gyurcsány és az FBI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma hivatalában fogadta Robert S. Muellert, az FBI főigazgatóját, aki a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) megnyitásának 10. évfordulójára látogatott Magyarországra. A tárgyaláson részt vett Lamperth Mónika belügyminiszter is.
NAPI Online, 2005. május 12. csütörtök, 13:14
Fotó:

Az FBI főigazgatója hangsúlyozta, hogy az európai integráció folyamata mellett továbbra is nagy jelentőséget tulajdonítanak a kétoldalú rendőri együttműködésnek. A Magyarországgal fenntartott kapcsolatokat példaértékűnek nevezte abból a szempontból is, hogy sikeresen működik az FBI és az ORFK szervezett bűnözés elleni közös munkacsoportja. Elismerését fejezte ki azért az előrelépésért, amit a legutóbbi időszakban Magyarország az emberkereskedelem visszaszorítása érdekében tett - közölte a miniszterelnöki kabinetiroda.

A miniszterelnök kiemelte: a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatrendszer kiemelten fontos és sikeres elemét alkotja a bűnüldözési és igazságügyi együttműködés. Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal a szervezett bűnözés, a korrupció és a kábítószer kereskedelem elleni fellépésben. Gyurcsány Ferenc külön hangsúlyozta a jogállamiság normáinak fontosságát, a jogkövető magatartás általános társadalmi elfogadottságának megerősítését célzó lépéseket.

Gyurcsány Ferenc és Robert Mueller értékelték a nemzetközi terrorizmus jelentette kockázatot is. Egyetértettek abban, hogy bár a globális terrorizmus a nemzetközi közösség valamennyi állama számára kockázatot jelent, Magyarország nem tartozik a kiemelten veszélyeztetett országok körébe.

HOZZÁSZÓLÁSOK