Gyurcsány Ferenc az általa vezetett párt rendezvényén elmondta: a kormányfő személyéről is az itt élőknek kell határozniuk, ez a szuverenitás része, és bár a külföldi véleményeket érdemes meghallgatni, a következtetések levonása a magyarok dolga.

Azt is hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor kormányzását nem bármi áron megdönthető diktatúrának, hanem "az önkény rendszerének" tartja, amellyel szemben alkotmányon kívüli eszközöknek nincs helyük. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy az ellenzék ne csak a kormányváltás szükségességében, hanem abban is egyetértsen, mi következzen azután.

A gazdaságpolitikáról szólva azt mondta, szembe kell fordulni a kormány önző, a jómódúaknak kedvező politikájával. Szerinte az egyensúly fenntartásához a kiadások csökkentése szükséges, szerkezeti reformok kellenek az egészségügyben, az oktatásban és a nyugdíjrendszerben, "és ez bizony fájni fog".

Kényelmetlen reformok kellenek

Az ellenzéknek ezt időben világossá kell tennie, nehogy a választók azt gondolják: az esetleges kormányváltás után automatikusan jobban fognak élni, több pénzük lesz, "sőt, azt hiszem, hogy nagyon szigorú, fegyelmezett költségvetési politikát kell majd folytatni, és időnként kényelmetlen szerkezeti reformokat kell elindítani" - fogalmazott a Demokratikus Koalíció elnöke.

Helyzetértékelésében úgy vélte, az ország nem először néz szembe mély gazdasági és politikai válsággal, de szokatlan, hogy ezek egyszerre jelentkeznek, és Magyarország "60-as évek óta példátlan" nemzetközi elszigetelődésével párosulnak.

A konferenciát megelőzően arra az újságírói kérdésre, javult-e az ellenzéki pártok együttműködésének esélye azzal, hogy Schiffer András lemondott az LMP-frakció vezetéséről és a továbbiakban nem vállal párttisztséget, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: az LMP még nem döntötte el, milyen mélységű együttműködésben hajlandó részt venni, a DK-nak viszont törekednie kell a megegyezésre azokkal, akiket az ökopárt a vezetőjévé választ.

Békesi László közgazdász, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere előadásában előrelépésnek tartotta Gyurcsány Ferenc szavait azután, hogy a Reformszövetség terveit annak idején, kormányfőként még úgy minősítette, azok "gazdaságilag imponálóak, társadalmilag dermesztőek". Hozzátette: egyetért a volt kormányfővel abban, hogy a választókat nem szabad illúziókban tartani.

Romeltakarítás

Kifejtette, a jelenlegi gazdaságpolitika nem folytatható, és bízik abban, hogy a kormány is megérti: elsődleges érdeke a fizetésképtelenség elkerülése, így a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor azt mondta, a jelenlegi jogi és intézményrendszerre nem lehet reális, a növekedésre lehetőséget adó gazdaságpolitikát alapozni, így a kormányváltás után a munkát egy-két évig tartó "romeltakarítással", az alaptörvény és a gazdaságot bénító sarkalatos törvények eltörlésével vagy megváltoztatásával kell kezdeni, ezután jöhet csak, az akár az évtized végéig is eltartó gazdaságpolitikai fordulat.

Véleménye szerint ehhez piacbarát lépések szükségesek, belátva, a magyar kicsi, nyitott és erőforrás-hiányos gazdaság. Az ország nem bír el ekkora intézményrendszert, ilyen fokú állami kötelezettségvállalást, az újraelosztás mértékét csökkenteni kell a jelenlegi 50 százalékról, ez a növekedés egyik feltétele - mondta. Megjegyezte, tisztában kell lenni azzal is, hogy a gazdaság növekedési képessége korlátozott, ezért fontosak a hatékonyságnövelő lépések.