Gyurcsány Ferenc "nem szokványos" piaci beavatkozást kért a forint védelmében a jegybank elnökével és a pénzügyminiszterrel kedden folytatott megbeszélésein. A miniszterelnök szerdán külföldi újságíróknak elmondta: a keddi tárgyaláson arra kérte a bankelnököt és a minisztert, vizsgálják meg, léteznek-e olyan nem szokványos piaci módszerek, amelyekkel meg lehet védeni a forintot. Gyurcsány nem részletezte, mit ért nem szokványos módszereken -írta a Reutersre hivatkozva az MTI-Eco.

A miniszterelnök arra is kitért a külföldi újságírókkal folytatott megbeszélésen, hogy Magyarországon 2012-2014 között lehetne bevezetni az eurót a közszférát érintő reformintézkedések véghezvitele, s ennek révén egy fenntartható költségvetés megteremtése után.

Dugig vagyunk euróval

A forint mozgását az MNB természetesen folyamatosan figyeli, lép is, amit hol kommunikál, hol nem, de ez a jegybank dolga, a kormánynak bátor és határozott gazdaságpolitikával kell védenie a magyar fizetőeszközt - fogalmazott a kormányfő a Kossuth Rádióban.

Gyurcsány Ferenc szerint 2009-ben nem várható, hogy érzékelhető eredménye lesz a 200 milliárd forintos költségcsökkentő csomagnak, a Pénzügyminisztérium számításai szerint a változások egy-másfél év múlva lesznek hatással a gazdaságra.

Nagyon szűk a mezsgye, most úgy kell a befektetőket is bátorító mély szerkezeti átalakításokat végrehajtanunk, hogy a piacokon nincs túl sok pénz, a forint pedig a térség valutáit követve meglehetősen hektikusan mozog- mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök biztosnak látja az államháztartás finanszírozását, hiszen, mint mondta, az IMF-hitellel már 40 milliárd eurónyi devizatartalék áll rendelkezésünkre, miközben az országnak idén nagyjából 3 milliárd euróra van szüksége.

A támogatáspolitika, a nyugdíj- és az adórendszer átalakítása 200 milliárdos kiadáscsökkenést hoz, miközben megtörténik az, amit nagyon sokan nagyon régen követelnek: radikálisan csökkennek a munkára rakódó terhek, cserébe pedig növeljük a forgalmi adót és a vagyoni típusú adókat, és sokkal célzottabb lesz a szociális támogatás is - közölte. Ennél lényegesebb nagyobb mozgástere most nincs a kormánynak, aki többet kér, az azt kéri, hogy még többet vegyünk el a szociális kiadásokból, a közszférából, a családtámogatásból, még többet a nyugdíjból - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc most nem tud elképzelni ennél mélyebb és átfogóbb reformokat, amelyek a követező másfél évben végrehajthatók lennének.

Az intézkedések lehetővé teszik, hogy több beruházás, fejlesztés és több munkahely legyen Magyarországon - állította a miniszterelnök. Ha pedig az intézkedéseket végigvisszük, versenyképességünk lassan kiemelhet majd bennünket a régióból, hiszen társasági adóban a legjobbak közzé tartozunk majd, a tb-járulék kisebb lesz, mint Csehországban és Lengyelországban, az szja pedig arányos lesz a cseh és szlovák adókulccsal – mondta a kormányfő.

A 2014-től bevezetni tervezett ingatlanadóról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hosszú átmenetet biztosító, méltányos javaslatot tesznek, amely még ebben a félévben megszületik. Az biztos, hogy jelentős kedvezmények lesznek, a cél ugyanis elsősorban az, hogy az fizessen sokat, akinek nincs kimutatható jövedelme, ám hatalmas vagyona van - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában.