Gyurcsány igent mondott - tárcacseréhez vezethet a koalíciós vita?

Igennel válaszolt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, lesz-e január 1-jétől több-biztosítós rendszer.
NAPI Online, 2007. szeptember 12. szerda, 08:26

Részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de azt leszögezte: nem tisztán liberális kormány van, hanem koalíciós, ezért kompromisszumos megoldást kell találni. A koalíciós felek egyébként a biztosítóváltásban érdekelt partnerekkel újabb egyeztetést tartanak, a Népszabadság szerint azonban mindkét kormánypárt képviselői arra számítanak: egyelőre nem mozdulnak ki a patthelyzetből. A lapnak nyilatkozó szocialista politikusok felvetették: egymás között szóba került már, hogy az egészségügyi tárca kerüljön vissza a szocialisták kezébe úgy, ahogyan az az előző ciklusban volt. Ez a megoldás nyilván minisztercserével is járna. Felmerült az is, hogy ha az SZDSZ továbbra sem enged az ügyben, nem lesz biztosítási reform. Az MSZP-sek szerint anélkül is van elég probléma, a már bevezetett változások is jelentős finomításra szorulnak.

Hogy a miniszterelnök mennyire lenne partner mindebben, nem tudni, mindenesetre sokatmondó, hogy parlamenti évadnyitójában Gyurcsány Ferenc a 48 pontba szedett kormányzati teendők között a 11. helyen említette a biztosítási reformot. A szabad demokraták meghatározó politikusai az újság szerint azt mondták frakciótársaiknak: még csak gondolatkísérlet szintjén se foglalkozzanak azzal, hogy az SZDSZ visszaadja az egészségügyi tárcát. Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár a Népszabadságnak leszögezte: szó sincs minisztercseréről. Mint mondta, az SZDSZ három fontos terület gazdája, és nem mennek bele újabb hatalmi osztozkodásba. Pártja nem támogat semmi olyat, ami rosszabb a jelenlegi rendszernél, márpedig a szocialisták szorgalmazta regionális rendszer az lenne. Hangsúlyozta: nem presztízs, hanem politikai felelősség sarkallja az SZDSZ-t arra, hogy kitartson álláspontja mellett - írják a mai lapok.

HOZZÁSZÓLÁSOK