Gyurcsány: így váltható le a kormány

A jövő évi választás igazi kérdése az lesz, hogy "Orbán vagy Európa", a Demokratikus Koalíció (DK) pedig Európát választja és ehhez kéri a választók támogatását - mondta Gyurcsány Ferenc DK-elnök a párt szombati, fővárosi kampánynyitó rendezvényén.
Domokos László, 2017. szeptember 2. szombat, 18:42
Fotó: Napi.hu

Szavai szerint hét hónapjuk van arra, hogy bebizonyítsák, Magyarország lehet egy békésebb, nyugodtabb, európai, polgári ország. A politikus megígérte hallgatóságának, hogy kormányzóképességgel, emberi tehetséggel és tisztességgel képesek lesznek ezt bebizonyítani - írta az MTI.

A volt miniszterelnök azt mondta, a jelenlegi kabinettel szemben ők úgy gondolják, hogy az állam ereje nem a kormány erőszakosságában, hanem szabad polgárainak és azok szabad gyülekezeteinek szabadságában van.

A magyar politika egy része a múlt fogságában él, a DK viszont a jövő felé szeretné fordítani figyelmét és energiáit. A hazafias szolidaritás politikája nem állítja szembe egymással a különböző társadalmi rétegeket, ezért a sikeres embereket becsülni, a polgári életet élőket védeni, a legszegényebbeket pedig támogatni kell.

Gyurcsány szerint jelenleg többen szeretnék, ha a kormány távozna, mintha maradna, de a kormányváltást akarók politikai értelemben sokfelé szakadtak. Ha a következő hét hónapban az ellenzék rosszul teszi a dolgát, akkor a Fidesz a 2014-esnél kisebb támogatásnál is újra kétharmadot szerezhet, de ha jól, akkor egyharmad alá tudják csökkenteni a támogatottságát. A politikus azt is kijelentette, hogy a jelenlegi választási rendszer nem szabad és nem tisztességes, de "nem panaszkodni kell", hanem ezekkel a feltételekkel győzni. A választás bojkottálása pedig egyenlő a Fidesszel szembeni fegyverletétellel - szögezte le a politikus.

Az ellenzéki lét bizonyos értelemben a későbbi hatalom vagy kormányzás iskolája - tért át más témára a pártelnök. Aki az ellenzéki oldalon nem tud békét teremteni, türelmet tanúsítani és nyugalmat hozni, annak ez kormányzó erőként sem fog sikerülni. A DK elnöke szerint vannak hosszú múltra visszatekintő és fiatal ellenzéki pártok is, de nem a múlt hanem csak a jövő fogja egyesíteni az ellenzéki oldalt. A jövőnek pedig egyetlen feladata van, a kormányváltás, az viszont a mainál szélesebb körű együttműködést követel.

A demokratikus ellenzéki oldalon a DK-t sem legyőzni, sem megkerülni nem lehet - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Az ellenségből lehet barát, de a DK a Fidesszel nem fog barátkozni, megkerülni nem tudja őket, ezért le akarja győzni. A demokraták viszont politikai értelemben a barátaik, ezért őket sem legyőzni, sem megkerülni nem akarják. A DK előfeltétel nélkül nyitott a demokratikus pártokkal való együttműködésre, "nem kérünk, nem követelünk, hanem létezünk és tesszük a dolgunkat" - összegezte véleményét.

A pártelnök úgy vélekedett, hogy azoknak érdemes végiggondolni a listás együttműködést, akik úgy érzik, hogy önállóan nem jutnak be a parlamentbe. A 106 egyéni választókerületnek viszont mindegyikében meg kell állapodnia a demokratikus ellenzéknek, hogy mindenütt csak egy jelöltet indítsanak a Fidesszel szemben - jelentette ki. Sokan próbálnak különalkukat kötni az egyéni választókerületekre, de ez "nem kirakodóvásár", a DK erre egyetlen esetben sem hajlandó.

Gyurcsány Ferenc végül úgy fogalmazott, hogy ha valaki bele akar szólni pártjuk belső életébe, abba, hogy milyen politikát folytassanak, kik legyenek a vezetőik, kivel szövetkezzenek, akkor az lépjen be a DK-ba.

A rendezvény hallgatósága a kezdésre megtöltötte a Nyugati tér pályaudvarral szemközti részét. Az egybegyűltek kezdéskor felemelték a nekik előzetesen kiosztott Európa feliratú lapokat és azt skandálták, hogy "Európa, Európa".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2017.09.03 14:02

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2017.09.03 14:01

@krax: "A Gyurcsány-nak legalább volt vér a pucájában, hogy rendbe rakja a pártját, és a szemükbe mondja, hogy eddig és ne tovább! A TE vezéred mikor lép a fékre, és mikor fog felnőni a feladathoz?"
Aha, "rendbe rakta" (másnak ez kudarc). Gratulálok! Akkor elégedettek lehettek magatokkal, előre az 5%-ért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.09.03 13:52

@tegnaputan: "Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. "

A Gyurcsány-nak legalább volt vér a pucájában, hogy rendbe rakja a pártját, és a szemükbe mondja, hogy eddig és ne tovább! A TE vezéred mikor lép a fékre, és mikor fog felnőni a feladathoz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.09.03 13:46

A kormány úgy váltható le, hogy az X-et nem a neve mellé kell beírni, ilyen egyszerű. Csak ilyenkor felmerül a következő kérdés, hogy akkor kinek a neve mellé? Hátha a Donald Trump azzal győzni tudott, hogy elveszi 24 millió ember egészségbiztosítását és kilép a klímaegyezményből, igaz a migránsokat nem akarja ő sem beengedni, ezek után már teljesen komolytalan lett a szememben maga a választás intézménye, de hát jobbat még nem találtak ki helyette. Fogjon össze a baloldal, álljon elő egy jó programmal és minden lehetséges. Az, hogy a fideszes szennymédia hogyan mocskolja őket, nem érdekel senkit sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.09.03 13:38

@tegnaputan: Amirő gyurcsány bezsélt és mentegetőzött az Medgyessy 2x100 napi korlátlan osztogatása volt, ami felvetette az azonnali csődöt, egyébként medgyessy azért osztogatott, hogy jó kormányzati munka nélkül szerezzen támogatást, ami ugyanolyan sportszerütlen mint orbán bebetonozásai.
tehát a 2/3 medgyessy osztogatásai magukban rejtették, vabankot játszott és bukott, gyurcsány áldozat némi sotoba fecsegéssel és 1 éves semmitttevéssel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html