BUX

Gyurcsány már látja az Orbán-világ végét

A volt kormányfő párhuzamot von az 1988-89-es ausztriai bevásárlóturizmus és a most megindulni látszó pénzmenekítés között.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 10:56

Gyurcsány Ferenc Itt a vége, Viktor című mai blogbejegyzésében párhuzamot von a magyar kisemberek 1988-89-es ausztriai bevásárlóturizmusa és aközött, hogy manapság pénzügyi ajánlatokkal csalogatják a magyarokat a szomszédos ország bankjai. Akkoriban a magyarok álmát a burgenlandi és a bécsi boltok kirakatai testesítették meg, amelyekre hamarosan kikerült a felirat: Beszélünk magyarul.

Húsz évvel később megint magyar hirdetések jelentek meg Ausztriában, amelyek valami olyasmit kínálnak, amire ma van kereslet: pénzügyi biztonságot - hivatkozik Gyurcsány a Népszabadság tegnapi cikkére. Az út menti plakátok azt ajánlják, hogy a magyarok helyezzék el a pénzüket osztrák bankokban, ami kifejezi azt az érzést, hogy a Magyarországon csorbult a magántulajdon szentsége.

Miközben a Fidesz lerázza magáról az ország adósságának tegnapi leminősítését, mit mond erre a jelenségre? Az osztrákok mégsem kelthetnek politikai számításból bizonytalanságot Magyarországon - állítja az exkormányfő.

Szerinte a plakátok mögött a nép hangja, megingott biztonságérzete van. Ha a vagyon menekülni kezd, utána útra kelnek az emberek is, s ha ez a folyamat elindul, akkor eljön a vég Orbán számára - írja a jelenlegi kormányfő elődje.