Olyan nehéz a feladat, mint zsákban táncolni: úgy kell növelni a versenyképességet, hogy közben visszavesszük a kiadásokat és reformokat kell átvinni - mondta Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában. Ha kettős szorításban vagyunk, kettős választ kell adni: az átalakítások során növeljük a gazdaságnövekedés potenciáját, a foglakoztatást 57-ről 65-70 százalékra, legyen olyan körülmény, hogy bevezessük az eurót - mondta a kormányfő. A rendszerváltás után kétszer indult el reformprogram: egyszer a kilencvenes évek közepén, egyszer pedig 2006-tól 2008-ig. Ez lesz most a harmadik; öt területen kell átalakítást végre hajtani.

A kormányfő a korábbinál is borúsabb gazdasági előrejelzéssel nyitotta a tavaszi ülésszakot. A GDP-csökkenés a korábbi becslés felső határánál lehet, de a hiány a korábbi becslésnek megfelelően alakulhat.

A kormány nem mondhat le az adóbevételekről

Ami a adórendszert illeti: a szándék az, hogy jobban megérje dolgozni, mint korábban, adjunk kedvezményt ahhoz, hogy valaki munkajövedelemre építse megélhetését. A munkát terhelő adókat kell csökkenteni, a kieső bevételeket pedig máshonnan kell pótolni. Nem lehet az adóbevételekről lemondani általánosságban. Bizonyos adónemekben érdemi csökkentésről lehet szó, más területeken pedig átrendezésről. Ugyanannyival fog csökkenni az adó, mint amennyivel nő. Jövőre és 2011-ben pár tízmilliárdos mínusszal lehet számolni - tájékoztatott Gyurcsány.

Azt javasoljuk, hogy a jövedelemadó alsó kulcsának alkalmazását emeljük hárommillió forintra, ezzel az adózók 85 százalékkal fog adózni, melynek mértéke 19 százalék lesz. Az adójóváírás rendszerét úgy kell átalakítani, hogy a korábban 18 százalékkal adózók ne járjanak rosszul. A felső kulcs 38 százalék lenne, a különadó viszont megszűnik. E munkáltatókat terhelő járulék csökkenjen öt százalékponttal, de úgy, hogy a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) ne emelkedjen, vagyis az marad 1950 forint. Így meglehetősen sok adóról mondunk le, 800 milliárd forintról van szó, ezt az áfa 23 százalékra emelése, a jövedéki adókat pedig három-hét százalékos emelése kompenzálja. A különadó megszűnése mellett a társasági adó 19 százalék lesz - ismertette a kormány javaslatait Gyurcsány Ferenc.

A jövedelemadózásban csökkenni fog kivételek, kedvezmények mértéke. A 19 százalék alacsonynak számít a térségben, a munkáltatás járulékai alacsonyabbak lesznek, mint a szlovák és a cseh.

Átrendeznék a szociális juttatásokat is

Nagyjából ezermilliárd forintot költünk szociális támogatásra. Egy sor áttekinthetetlen támogatás működik. A cél az, hogy a magyar államkincstárban kialakuljon egy mechanizmus, ahol állampolgárokra lebontva nyilván lesz tartva, hogy kinek milyen célzott támogatása van. Januártól az állami, 2011-től az önkormányzati támogatások is nyilván lesznek itt tartva. Az alanyi jogon járó kedvezményeket is át kell tekinteni, azzal, hogy a családi adókedvezményt továbbra is fenn kívánja tartani kormány, a többit, mint például a családi pótlékot, be kell számítani az összevont adó alapjába. 100 és 130 ezer forint havi jövedelemig csökken a juttatás, de az adóteher még jobban, százezer forint alatt viszont adócsökkentés nem lesz. A gyed továbbra is két évig jár, de legalább egy éves munkaviszony kell hozzá, plusz az, hogy meddig jár, a munkában eltöltött hónapok alapján dől el.

Eltörölnék a 13. havi nyugdíjat

A mai nyugdíjrendszert is átalakítaná a kormány: beépítenék a 13. havi nyugdíjat a havi nyugdíjba, de ezt a ma még aktívok nem kapják meg. A svájci indexálást is átalakítaná a kormány: meg kell őrizni a gazdasági növekedéshez illeszkedő rendszert. Ha a gazdaság két százaléknál alacsonyabban nő, akkor ezt fölfelé korrigálja a rendszer, négy százaléknál pedig a két index összeérne. Hét év múlva évente hét hónappal nőni kezdene a nyugdíjkorhatár 65 éves korig. Ezzel 2050-en is egyensúlyban lenne a nyugdíjrendszer.

A patrióta gazdságpolitika

Ez persze sokat nem segít a vállalkozásokon. A kormány kezdeményezte, hogy több hitelhez jussanak a vállalkozások, összesen 1400 milliárd forint kerettel. Emellett mi is tudunk beruházásokat indítani, kórházakat, utakat, egyetemeket összesen 1800 milliárd forintig.
Lesznek bizonyos szektorok, amelyeket segíteni kell, ilyen lesz a mezőgazdaság mellett az informatika például. Emellett a régió leginkább függetlenebb állama lesz Magyarország. A bioenergiát, a szélenergiát és a geotermikus energiát és a Paksi Atomerőmű kapacitásának megduplázását jelenti. Ez patrióta gazdaságpolitika - szögezte le Gyurcsány. Ennek vannak egyszerűbb és összetettebb elmei. Gráf József agrárminiszter az áruházláncokkal tárgyalt, hogy az élelmiszerek 80 százaléka magyar eredetű legyen.

És persze ismét bedobta a kisebb parlament ötletét a miniszterelnök, miután megjegyezte: a Dunaferr dolgozói saját fizetésük egy részéről mondtak le a vállalat megmentése érdekében. Leszögezte: ez nem egy választási program, de most erre van szükség. A kormány minden javaslatot, ötletet meg fog hallgatni, de kicsinyeskedni nem fog - mondta a félig üres ülésteremben, mert a Fidesz és a KDNP ismét kivonult a napirend előtti felszólalás előtt.