Gyurcsány: "nem túl jól mennek a dolgok"

Az alacsonyabb infláció okán a bérek és nyugdíjak reálértéke a korábban tervezettnél nagyobb, 4 százalék feletti ütemben nőhet az idén - véli a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint tartható az idei büdzsé, választási költségvetés nem lesz, az új családipótlék-rendszerrel pedig azok járnak a legjobban, akik dolgoznak, de a jövedelmük nem magas.
NAPI Online, 2005. május 24. kedd, 10:26
Fotó:

A tegnap megjelent, lefelé módosított jegybanki inflációs előrejelzéssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádiónak adott szokásos keddi interjúban kijelentette, hogy az 24-25 éve a legjobb adat. Hozzátette: mivel ennél magasabb prognózis mellett állapodott meg a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, hogy 3,5-4,0 százalék körül lehet majd az idei reálbérnövekedés üteme, átlagosan 4 százalékot meghaladó bér- és a nyugdíjemelkedés várható. A gazdasági növekedés esélyeiről szólva utalt arra, hogy fő külkereskedelmi partnerünknél, "Németországban mostanában nem túl jól mennek a dolgok, egész Európában nem túl jól mennek a dolgok." Nincs ok arra, hogy "ne olyan gazdaságpolitikát folytassunk továbbra is, amelyben kulcspozícióban a növekedés van, az alacsony infláció és az egyensúly." - fogalmazott Gyurcsány.
Az alacsonyabb infláció költségvetésre gyakorolt hatását illetően a miniszterelnök kijelentette: "Nem az dönti el döntően az államháztartás pozícióját, hogy mekkora a növekedés és mekkora az infláció, hanem, hogy abból a pénzáramból, ami van, az emberek mennyit költenek például fogyasztásra, milyen a fogyasztásnak a szerkezete, a forgalmi adók uralják a bevételi oldalt. Ugyanakkor pedig az alacsony infláció - éppen a jegybank hétfőn csökkentett kamatot - kamatcsökkentést eredményez, a kamatcsökkentés pedig több tízmilliárd forintnyi kiadáscsökkentést eredményez az állam adósságainak megfizetésekor."
A százmilliárd forint feletti idei költségvetési tartalék Gyurcsány szerint a változó makrogazdasági adatok mellett is elegendő a büdzsé tartására, a kockázatok kezelésére.
A miniszterelnök ismét hangsúlyozta: az osztogatásra épülő gazdaságpolitika rövid távon sikeres tud lenni, és nagyon sok jó érzést tud okozni az embereknek, de nem lesz választási költségvetés.
A családi pótlék átalakítását célzó kormányzati intézkedések a miniszterelnök szerint megszüntetik azt, hogy segélyekért kelljen sorba állni, mert összeépíti a családtámogatást, a családi pótlékot, a rendszeres gyermekvédelmi támogatással. Gyurcsány szerint az új rendszerrel a legjobban azok járnak, akik dolgoznak, de nem magas, 100-120 ezer forint a jövedelmük.
A 100 lépés programjából eddig 44 lépést jelentett be a kormány, amely a foglalkoztatás, egészségügy, szociálpolitika körét érintette. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta: a nyugdíjról, az adóról és az oktatásról majd még beszélni kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK