Gyurcsány Orbánról, Sólyomról, és Kókáról

A miniszterelnök szerint a legnagyobb ellenzéki párt vezére fél a nyílt vitáktól, ezért nem találkoztak már hosszú hónapok óta. A kormányfő pénteken az Indexnek adott interjút.
NAPI Online, 2007. szeptember 14. péntek, 17:14

"Az ellenzék vezére fél a nyílt vitáktól. " - vélekedett a miniszterelnök és úgy fogalmazott: "Azt hiszem, Orbánnak Gyurcsány-fóbiája van. Túlértékeli 2002-es és 2006-os szerepünket. Szeretne 2010-ben nem velem találkozni, ezt az ő szempontjából értem, de ez a fajta félelem azt hiszem túlzás".

A miniszterelnök úgy vélte, parlamenti demokráciákban szokatlan, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjével több mint egy éve nem beszélt. Utoljára 2006 áprilisában találkoztak hivatalosan, egy nyílt vita alkalmával a Magyar Televízió stúdiójában. Azt mondta, az ellenzék vezére bármikor bekopoghat hozzá, akár az irodájába, akár ha felhívja, felugorhat a lakására is egy pohár borra.

A felvetésre, miszerint korábban úgy volt, hogy havonta fog találkozni az államfővel, aztán ezek a találkozók megszűntek, a kormányfő közölte: "nem keressük mostanában egymás társaságát". Gyurcsány szerint "az államfőre az MSZP úgy tekint, mint aki a maga személyes konzervatív politikai meggyőződéséből vezeti le saját állásfoglalását, akinek az álláspontjával nagyon sok ponton nem értünk egyet". Magát az elnöki intézményt tiszteletben kell tartani - folytatta az MSZP elnöke - , mert mégiscsak fontos eleme a nemzeti egység megtartásának.

Arra a kérdésre, mit gondol Kákosy Csabának, a gazdasági minisztérium kabinetfőnökének gazdasági miniszterként való jelöléséről, a miniszterelnök így reagált: "Nincsen semmiféle hivatalos jelölés. Nem tudom, hogy Kákosy jelölt, vagy nem jelölt. Én azt tudom, hogy a kormánynak tekintélyes emberekből kell állnia." A miniszterelnök elmondta, az SZDSZ döntése volt Kóka távozása, amelyet neki tudomásul kell vennie. Gyurcsány szerint, bár Kóka János és ő pártjaik képviseletében egy sor kérdésben különböző véleményen van, mely számos vitatkozós helyzetet szül a személyes viszonyuk "abszolút normális és kiegyensúlyozott".

A 2010-es miniszterelnök-jelöltségének lehetőségéről szólva Gyurcsány Ferenc elmondta: az MSZP-ben erős és egyértelmű a politikája, és ebből fakadóan személye támogatottsága is. Egy pártnak azt kell elindítania egy választáson, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy győzzön. Ma e tekintetben egyértelmű a helyzet a pártban, de hát a jövőbe nem lát senki - vélekedett a kormányfő.

HOZZÁSZÓLÁSOK