A kormány új gazdaságpolitikája patrióta jellegű lesz, az ország önfinanszírozó képességére épül, s az újraelosztás szűkítését, a vállalkozások terheinek csökkentését célozza - idézte a miniszterelnököt az MTI, amelyet a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és a DEMOS Alapítvány rendezvényén.

Gyurcsány Ferenc szerint szinte valamennyi országnak költségvetési problémákkal kell szembenéznie, miközben mindenki: a lakosság, a vállalkozások és a bankok egyaránt az államhoz fordulnak segítségért.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy úgy tűnik, a magyar népesség 10-15 százaléka nem képes csatlakozni a globális verseny körülményeihez, számukra helyi alternatívát kell biztosítani a boldogulásra. A feladat végül a két - a globális és a helyi - fejlődési modell összekapcsolása lesz - tette hozzá.

A nemzetközi helyzetet értékelve Gyurcsány Ferenc kifejtette: a nemrég bejelentett 2000 milliárd dolláros pénzügyi csomaggal az Egyesült Államok el fogja szívni a likviditást a világtól, és várhatóan ez lesz az USA és más térségek közötti konfliktusok fő forrása.

A miniszterelnök szerint a piac és az állam közötti gazdasági felelősségmegosztás a válság hatására az állam irányába tolódik majd el, az elmúlt évtizedek piacorientált világából egy új, kiegyensúlyozottabb rendet teremtve.

Terták Elemér, az Európai Bizottság belső piaci főigazgatóságának vezetője a válság okai közül azt emelte ki, hogy az USA polgárai lehetőségeik felett éltek, és voltak olyan gazdaságok - egyebek közt Délkelet-Ázsia országai -, amelyek ezt finanszírozták. A likviditás bősége alacsonyan tartotta a kamatokat, ez pedig hozzájárult az ingatlanbuborék kialakulásához - érvelt.

Terták Elemér szerint felül kell vizsgálni az Amerika-központú világgazdasági rendszert úgy, hogy az megfeleljen a mára multipolárissá vált világ gazdasági erőviszonyainak. "Nem lehet tovább fenntartani azt a helyzetet, hogy kizárólag a G7-ek szabják meg a világgazdaság irányát" - fogalmazott.

A szabályozási kérdésekről szólva Terták Elemér felvetette, hogy a gyógyszerek bevezetését megelőző ellenőrzéshez hasonlóan a pénzügyi, banki termékeket is ellenőrizni kellene, mielőtt a piacra kerülnek. A szakpolitikus úgy vélte: a fő kérdés most az, sikerül-e visszaállítani a hitet a befektetőkben és a fogyasztókban, hogy ne a bizonytalanság és a félelem uralja gazdasági döntéseiket.