Az MTI úgy tudja, mind az öt parlamenti párt képviselője kinyilvánította, hogy nem vennék szívesen a képviselői költségtérítés szabályozásának megváltoztatását. A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban ismertette a kormány előtt álló feladatokat és a következő egy év teendőit. Az "új rend" tíz pontja közé sorolta a képviselői költségtérítés átláthatóbb és a képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozásának kialakítását. A házbizottság ülésén többen kifogásolták Gyurcsány Ferenc szóhasználatát is. Répássy Róbert (Fidesz) arra is felhívta a figyelmet, hogy nem a kormány ellenőrzi az Országgyűlést és a képviselőket, hanem fordítva. Ezzel többek között Gusztos Péter (SZDSZ) is egyetértett.

A fideszes politikus azt is felvetette, hogy míg a képviselők tiszteletdíja öt év alatt alig több mint harminc százalékkal nőtt, addig a miniszteri illetményt majdnem 170 százalékkal emelték. Göndör István (MSZP) frakcióvezető-helyettes arról beszélt, hogy a politikusság is főállású munka, és el kell dönteni, hogy megfizetik-e rendesen vagy azt ajánlják a képviselőknek, hogy keressenek mellette más jövedelemszerző tevékenységet.


A hiányzások szankcionálásával kapcsolatban többen megjegyezték, hogy a bizottságok ülésezési rendje miatt képtelenség, hogy a képviselők megfelelő arányban és számban részt vegyenek az üléseken, amelyek többször a frakcióülésekkel és a plenáris üléssel is egy időben vannak.