Gyurcsány: testület ellenőrzi a fehérítés bevételét - szigor az ittas vezetőkkel szemben

A kormány szűk körű ellenőrző testületet hoz létre annak érdekében, hogy a szürke és feketegazdaság kifehérítéséből származó jövedelmek áttekinthetőek legyenek - közölte a kormányfő, az MTI beszámolója szerint.
NAPI Online, 2007. szeptember 25. kedd, 17:22
Fotó:

Gyurcsány ismertetése szerint e háromfős testületnek a munkáltatók, valamint a munkavállalók képviselője mellett egy, a feketegazdasághoz értő, elismert szakértő lesz a tagja. A testület minden hónapban ellenőrizheti az államháztartás teljes bevételi oldalát, és évente legalább két alkalommal részletes és nyilvános jelentést tesz közzé arról, hogy a költségvetés terveihez képest a gazdaság kifehéredéséből származóan mennyi a pluszbevétel - közölte a kormányfő.

Mint mondta: szeretné, ha ezt mindenki világosan láthatná, ugyanis elkötelezték magukat azzal kapcsolatban, hogy ezeket a plusz bevételeket az oktatás és a kultúra ügyének megújítására, valamint a közterhek mérséklésére fordítják. "Azt szeretném, hogy erről folyamatosan jelentést készítenének" - fogalmazott.

A kormány civil szakértőkből létrehoz egy adóügyi tanácsadó testületet is, amely az APEH elnöke és a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka mellett fog működni. Ez a testület a két szervezet mindennapi gyakorlatát, különösen az adózói jogok érvényesülését fogja elemezni, és javaslatokat fog megfogalmazni. A miniszterelnök közölte, hogy ehhez a testülethez fordulhatnak az adózók és a vámot fizetők, ha úgy érzik, nem méltányos az eljárás velük szemben.

A kormány novemberben vagy decemberben veszi napirendre a közigazgatási eljárási törvény módosítását, annak érdekében, hogy a közigazgatási eljárásban megerősítsék az eljáró ügyintézők felelősségét és kiterjesszék az állami kárfelelősséget. Gyurcsány Ferenc elmondta, hatékonyabban kívánják szankcionálni a környezeti károkozást és gyorsítani szeretnék a kis értékű polgári perek és a fizetéses meghagyási eljárásokat. Ezek mind az állampolgárok jogbiztonságának erősödését szolgálják.

Októberben új típusú szabályozást kívánnak megfogalmazni a közlekedésbiztonság területén is. Mint elhangzott, olyan közlekedés igazgatási bírságot kívánnak bevezetni, amely a jármű tulajdonosát vagy üzembentartóját teszi felelősségé a gépkocsival okozott szabálysértésekért. Ez az objektív felelősség elve, amelyet Európában sok helyen ismernek. Keresik annak lehetőségét is, hogy a fizetős utakon a matrica ellenőrző kamerák sebességet is mérhessenek.

Gyurcsány közölte: zéró toleranciát kívánnak hirdetni az ittas vezetőkkel szemben. Ha valaki ittasan vezet, jogosítványát már az első alkalommal a helyszínen be kell vonni. Szintén októberben kerülhet a kormány, majd a parlament elé a pártfinanszírozás, a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megújításáról szóló szabályozás. Október közepéig várják azt az új szabályozást, amely áttekinti a színesfém-kereskedelem ügyét. A kormányfő bejelentése szerint december végéig szeretnének foglalkozni azzal a csomaggal, amely egyebek között ösztönzéssel és szankcionálással keresi a módját annak, hogy csökkentsék a kettős bérrendszer gyakorlatát. Az Európai Unióban is élenjáró, új szabályozást kell megfogalmazni az élelmiszerlánc biztonság területén is - mondta Gyurcsány Ferenc.A miniszterelnök elmondta, hogy a keddi egyeztetésen megtették az ismertetett témákkal kapcsolatos feladatkiszabást. Gyurcsány Ferenc közölte: az államnak, a kereskedőknek, a szolgáltatóknak, a fogyasztóknak egyformán érdeke, hogy a piacon fair play uralkodjon, tisztességes legyen a verseny, egyformán érvényesüljön a fogyasztók joga és a cégek felelőssége. A fair play a kormány szempontjából sem csak büntetést jelent, hanem tanácsadást, szolgáltatást, eligazítást, figyelmeztetést. A legvégső eszköz a szankció - mondta Gyurcsány Ferenc.

HOZZÁSZÓLÁSOK