Gyurcsány utódát keresik?

Sajtóértesülések szerint ha nem lesznek eredményei a reformoknak belátható időn belül, akkor a szocialisták új miniszterelnök-jelöltet keresnek 2010-re.
NAPI Online, 2007. október 26. péntek, 08:55
Fotó:

Érezhetően türelmetlenek a szocialisták, akik tavaszig adtak haladékot Gyurcsány Ferencnek: ha addig nem jelentkeznek a reformok eredményei, akár meneszthetik is - idézi a Figyelőt a Hiradó.hu. Az újság úgy tudja, a 190 fős képviselőcsoportból mindössze 48-an szavaztak a miniszterelnök tisztasági csomagja mellett, amelyben szerepelt a képviselők összeférhetetlenségéről szóló pont is.

Nem okoz örömet az sem az MSZP-ben, hogy a párt népszerűségi mutatói egyre mélyebbre süllyednek, a reformok pedig ad hoc módon haladnak előre. Egy, a lapnak név nélkül nyilatkozó MSZP-s prominens ugyanakkor úgy fogalmazott: "öngyilkosság" egy konstruktív bizalmatlansági indítvány, a Fidesz ugyanis vérszemet kapna, és előrehozott választásokat követelne.

Bár miniszterelnök-váltó hangulat egyelőre nincs, számos utódjelöltet emlegetnek Szili Katalin házelnöktől egészen Szekeres Imre honvédelmi miniszterig. A pártfüggetlen Simor András jegybankelnök mellett az szól, hogy kikezdhetetlen szakmai hitele helyreállítaná az MSZP renoméját, s a szocialisták ennek reményében éppúgy felsorakoznának mögötte, mint annak idején Gyurcsány mögött.

Ugyanezen logika mentén lehet érvelni Bajnai Gordon mellett, akit a Figyelőnet szerint Gyurcsány is azért tett meg területfejlesztési, önkormányzati és uniós fejlesztési csúcsminiszternek, hogy "felépítse" a miniszterelnöki tisztségre.

HOZZÁSZÓLÁSOK