Gyurcsányt elmozdítják?

Török Gábor politológus szerint inog Gyurcsány Ferenc miniszterelnök széke, de még nem szerveződtek meg az elmozdítását véghez vinni képes erők.
NAPI Online, 2007. október 16. kedd, 12:20
Fotó:

A miniszterelnök széke láthatóan elkezdett inogni, a támogatottsága a párton és a kormányon belül is kérdésessé vált, de annak a pozitív koalíciónak, amely lehetővé tenné, hogy akarata ellenére el lehessen mozdítani, még nem látom a nyomát - nyilatkozta Török Gábor politológus az Inforádiónak. A három évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor Medgyessy Péternek kellett mennie, fontos különbség az eltávolításra szánt politikus személye és politikai habitusa, stílusa, politikai gyakorlata - tette hozzá. Medgyessy Pétert sem lett volna olyan könnyű a miniszterelnöki székből kitessékelni, ha ő maga nem követ el politikai hibákat, másrészt, ha ő maga jobban ragaszkodik a hatalomhoz.

Magyarországon csak egy pozitív szavazással, csak egy új miniszterelnök személyének 194 parlamenti képviselő általi megválasztásával lehet megbuktatni a kormányfőt, ha ő nem akar lemondani. Ma én annak a feltételeit nem látom, hogy az MSZP és az SZDSZ padsoraiból lenne 194 olyan képviselő, aki egy másik kormányfő személyéről meg tudna állapodni - folytatta az elemző. Azt már látom, hogy a koalíción belül sokan örülnének annak, ha változás lenne, de az alternatívát még nem látják.

Megnehezítheti a helyzetet, hogy Gyurcsány az MSZP elnöke is, ezért nemcsak a személy különbözik a 2003-as szituációhoz képest, hanem annak a személynek a beágyazottsága a szocialista pártban. Az MSZP-nek a saját elnökétől kellenek megszabadulnia... Török szerint 40 és 60 százalék közötti az esélye annak, hogy Gyurcsány lesz a miniszterelnök 2010-ig.

HOZZÁSZÓLÁSOK