Ha a család nem is, de sonka lehet a húsvéti asztalnál

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére az idén is bőven van elég húsvéti sonka. Élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelelő az ellátás - derül ki a Magyar Nemzet hétfői cikkéből.
Szabó Dániel, 2020. április 6. hétfő, 07:29
Fotó: Napi.hu

Több ezer tonnányi sonka kerül a napokban a magyar vásárlók kosarába, és az idén is széles füstöltáru-kínálattal várják a boltok a vásárlókat: az alacsony áron kínált, úgynevezett gyors sonkától a hagyományos parasztsonkán át a csúcsterméknek számító ibérico sonkáig minden megtalálható a hazai palettán. Bár a minőség terén jelentős eltérések vannak az egyes kategóriák között, az illetékes hatóság legutóbbi vizsgálata szerint élelmiszer-biztonsági szempontból a legtöbb termék megfelel az elvárásoknak - kezdi cikkét a lap.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén összesen 19 előállító 22 terméket vizsgáltak - közülük 21 magyar és egy szlovák sonkát -, amelyek mind megfeleltek az élelmiszer-biztonsági szempontoknak. A sótartalom szempontjából összesen négy termék akadt fenn a rostán, ezekben ugyanis a Magyar élelmiszerkönyv előírásaihoz képest kicsit több volt a só, a nitrittartalom viszont egyik termék esetén sem lépte túl a megengedett szintet. Viszont összesen 18 esetben állapítottak meg jelölési hibákat a hatóság emberei.

Négy gyártónál üzemellenőrzést is tartottak, de csak egy esetben volt kisebb higiéniai probléma, a vállalkozást elég volt csak figyelmeztetni.

A másik húsvéti slágertermékből, a tojásból is lesz épp elég, de az árak emelkedtek az elmúlt időszakhoz képest.

Az idei húsvét alatt kijárási korlátozások még mindig érvényben lesznek a járvány miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK