A kormánypárti parlamenti képviselő úgy fogalmazott, "nemcsak számokban" folytatnák a rezsicsökkentést, hanem tovább erősítenék a fogyasztóvédelmet is. Így terveik között szerepel, hogy járási szinten legyen elérhető a fogyasztóvédelem, bővítsék a hatóság létszámát és hatáskörét, erősödjön a fogyasztóvédelmi referens szerepe és még inkább fogyasztóbarát legyen a közműszolgáltatások rendszere.

Kezdeményezik továbbá a nonprofit közműszolgáltatás alapjait megteremtő "közműtörvény" javaslatának parlament elé terjesztését - ismertette Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

Tájékoztatása szerint a szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályok eredményeként a szakhatóság - a közműszolgáltatásokkal kapcsolatban megindult kétezer eljárás során - rekordnagyságú, 350 millió forintos bírságot szabott ki a cégekre, emellett a szolgáltatóknak 730 millió forintnyi kötbért kellett fizetniük ügyfeleiknek. Hozzátette, hogy az idei első negyedévben a rezsicsökkentéssel kapcsolatban 186 beadvány érkezett a fogyasztóvédelemhez, amely már 67 millió forint bírságot szabott ki.

A folyamatban lévő vizsgálatok között megemlítette a Főgázzal kapcsolatos eljárást, amelynek gyorsjelentéséből kiderült: 629 ezer fogyasztót érintett az, hogy nem megfelelően alkalmazták a január 1-je óta hatályos számlaképet. Megjegyezte, hogy az alapdíjak feltüntetésénél is nagy számban tapasztaltak jogsértést, csakúgy, mint a diktálós fogyasztók számlakiküldésénél. "Tehát bőven van mit tenni" azután, hogy közösségi tulajdonba kerül a Főgáz, ami már folyamatban van - értékelte a képviselő.

A társasházakra vonatkozó előírásokkal összefüggésben eddig 86 bejelentés érkezett, ebből 33 esetében indult eljárás, és eddig nyolc döntés született, ám ezek egyikénél sem szabott ki büntetést a hatóság, hanem segítő módon lép fel - mondta Németh Szilárd.

A fogyasztóvédelmi előírások szigorítása mellett a rezsicsökkentés pozitív hatásai között említette, hogy a második rezsicsökkentés után több mint 250 milliárd forint maradt az embereknél, aminek már hónapok óta érezhető a gazdaságélénkítő hatása. Megjegyezte emellett, hogy csökkent a közműcégek kintlévősége is.