Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Magyarország rövid távú finanszírozása megoldott, hosszú távon nagyon rossz pályán áll gazdaságunk. A válság rávilágított, mindenképp olyan irányba kell kormányoznunk az országot, hogy csökkenjen eladósodottságunk - vélték egyöntetűen a határidős piacok szövetsége (AFM) által rendezett konferencián felszólaló alapkezelők.

A krízis hatására drasztikus változások mentek végbe a globális munkamegosztásban, ami természetes módon jelentős változásokat indukált a devizaárfolyamokban is. Egy ilyen elementáris változás alól pedig egy olyan nyitott, külső finanszírozásra szoruló ország, mint Magyarország nem nagyon tudja kivonni magát. A döntéshozók láthatólag még nem tudtak dűlőre jutni azzal kapcsolatban, miként reagáljanak erre: megpróbálják mindenáron ellenállni, vagy csak inkább az okozott károk kontroll alatt tartásával próbálkozzanak - vélekedett Duronelly Péter a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

Hamecz István az OTP Alapkezelő igazgatója szerint az IMF hitelnek köszönhetően az ország rövid távú finanszírozása megoldott, de a gazdaság hosszú távú fejlődését lehetetlenné teszi a jelentős eladósodottságunk, annak valahol 40 százalék alatt lenne normálisan a helye. Moró Tamás a Concorde szakembere is a költségvetés rendbetételét nevezte a legfontosabb feladatnak, valamint azt, hogy az ezzel kapcsolatos elszántságunkról a piacot s sikerüljön meggyőzni. Ezzel kapcsolatban azonban Moró nem túl optimista, ám úgy véli, a piac előbb utóbb úgyis kikényszeríti a költségvetés kiigazítását. A szakember a világgazdaság állapotával kapcsolatban sem túl derűlátó, szerinte még csak a felénél tartunk a válságnak, és még további dollár ezermilliárdokra lesz szükség a talpra álláshoz.

A kibocsátott rengeteg államkötvény viszont 3-4 múlva túl nagy terhet fog majd jelenteni az országoknak, akiknek nem lesz más választásuk, csak elinflálni azokat. Duronelly Péter érdekes etikai problémára hívta fel a figyelmet, amivel a nagyobb magyarországi alapkezelők szembesülnek: egyrészt látják, hogy az országban nem megfelelő irányba haladnak a dolgok, nem-forint eszközökben nagyobb biztonságban van ügyfeleik pénze. Ám azzal, hogy befektetéseiket kiviszik az országból, tovább rontják az itteni helyzetet (gyengítik a forintot) aminek ügyfeleik ugyanúgy megihatják a levét.