A Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek (bmi) februári előzetes adataiból jelentés szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett bmi tizenhárom havi mélypontra, 52,7 pontra csökkent februárban. Elemzők 53,3 pontra számítottak a januári 53,6 pont után. Az index értéke mindazonáltal már 2013 júliusa óta a növekedési tartományban tartózkodik.

Mind a szolgáltató szektorban, mind a feldolgozóiparban növekedett a teljesítmény februárban, de az ütem tovább lassult.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 13 havi mélypontra, 53,0 pontra csökkent a januári 53,6 pontról. Elemzők 53,3 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 51,0 pontra - 12 havi mélypontra - süllyedt a januári 52,3 pontról, szemben az 52,0 pontos várakozásokkal.

A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

Egy éve nem történt ilyen

Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban is lassult a növekedés januárban. Bár a szolgáltató szektor beszerzésimenedzser-indexe 55,1 pontra emelkedett az előző havi 55,0 pontról, a feldolgozóipar teljesítményének erős lassulása - a bmi 52,3 pontról 50,2 pontra süllyedt - azt eredményezte, hogy az összetett mutató értéke 53,8 pontra süllyedt a januári 54,4 pontról.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország stagnál, az összetett bmi értéke 0,4 ponttal 49,8 pontra süllyedt, miközben a feldolgozóipari 0,3 ponttal 50,3 pontra nőtt, a szolgáltatóipari pedig 0,5 ponttal 49,8 pontra esett.

A csalódást keltő adatok nagyban növelik annak az esélyét, hogy az Európai Központi Bank (ECB) márciusban tovább lazítja monetáris politikáját. A Markit felmérése nem egyszerűen csak azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés üteme az utóbbi egy évet tekintve a legkisebb szintre esett vissza, hanem a deflációs nyomás fokozódásáról tanúskodik. Az euróövezetben valószínűleg 0,3 százalék alá csökken a növekedés üteme.