Ha jön a végrehajtó, Matolcsy is tehetetlen

A kormány sokféle intézkedéssel próbálja az eladósodás okozta problémákat felszámolni. A végrehajtási eljárásig jutott ügyek azonban nem tartoznak a nemzetgazdasági miniszter illetékességi körébe - ismerte el Matolcsy György tárcavezető.
NAPI, 2013. február 7. csütörtök, 16:23
Fotó: Napi.hu

A képviselő úr által feltett kérdés túlmutat az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabályozáson, a végrehajtási eljárás nem tartozik a nemzetgazdasági miniszter illetékességi körébe - ismerte el Matolcsy György tárcavezető Vincze László fideszes országgyűlési képviselő írásos kérdésére, aki aziránt tudakozódott, hogyan tudna a kormány segíteni a törIesztőrészletek levonásával sújtott és a lakásukat már elvesztett lakáshiteleseken.

A beismerést megelőzően viszont Matolcsy hosszasan részletezte, hogy a kormány milyen módon próbálja az eladósodás okozta problémákat felszámolni. Ezek részeként bevezették az árfolyamgátas konstrukciót, megkezdte működését a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt., bővült a lakásfenntartási támogatás. Tavaly kedvezőbbé váltak az árfolyamgát és a NET igénybevételének feltételei, valamint új intézkedés javították a késedelmes jelzáloghitel-adósok helyzetét. A tartósan nem fizető jelzáloghitei-adósok fennálló tartozását meghatározott feltételek fennállása esetén a hitelintézetek forintra váltották és 25 százalékát elengedték a forinthitelhez kapcsolódó kamattámogatás lehetőségével.

Azok az adások, akik e konstrukciókkal nem tudnak élni és a NET segítségét sem tudják igénybe venni, pályázhatnak az Ócsa mellett épülő szociális célú családi házakra. A program első ütemében 80 lakás épült fel, amelyek bérleti jogára 2013. február 15-éig lehet jelentkezni. A korábbi bejelentés szerint a leendő bérlőket egy öttagú bizottság jelöli ki előzetes tájékozódás, illetve környezettanulmányt követően. A bizottság munkájában az ócsai önkormányzattól és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól 2-2 fő, míg a NET-től további egy fő vesz részt. Az 50 négyzetméteres otthonok bérleti díja havi 16,8 ezer, a 60 négyzetmétereseké 19,5 ezer, míg a legnagyobb, 70 négyzetmétereseké 21,1 ezer forint lesz.

A hiteladósoknak lehetőségük van segítséget kérni a települési önkormányzattól is. Az önkormányzatok a rászorultak részére lakásfenntartási támogatást, adósságkezelési szolgáltatást vagy szociális segélyt nyújthatnak. A Iakáshitelesek érdekében hozott intézkedések hatályosulását és igénybevételét a kormány folyamatosan vizsgálja és szükség esetén módosítja a feltételeket, meghosszabbítja az igénybevételre vonatkozó határidőket, törvényi szintű szabályozás esetén kezdeményezi a szabályok átalakítását, kedvezőbbé tételét - ígérte a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.07 16:28

Aki nem tartja rendben a kertet ,házat ,annak viszlát!!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html