Ha karácsony, akkor hal!

A január elsején bevezetett haláfa-mérséklés következményeként az ágazatban az előző év végén még tízszázalékos fogyasztásnövekedést jósoltak, ám ehhez képest voltak olyan üzletek, amelyek húsz-harminc-negyven százalékos emelkedést tapasztaltak - írta pénteki számában a Magyar Hírlap.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 2. péntek, 08:11
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A teljes éves halmennyiség harmadának felvásárlása mindig az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik - mondta a lapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője. Decemberben még azt jelezte, hogy mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható a 27-ről 5 százalékra történő áfacsökkentésnek köszönhetően, amely az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Az akkori várakozásai szerint a belföldi halfogyasztás várhatóan tíz százalék körül nő az idén.

Mivel a haltermelők nem emelték az átadási árakat, így az áruházláncok - ígéretük szerint - a teljes árelőnyt átadták a fogyasztóknak, ami 17 százalékos általános áresést hozott, de van olyan piaci szereplő, amely 22 százalékos kedvezményig is elment - számol be az MTI.

A Magyar Hírlapnak Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs igazgatója elmondta: ahol kínálat van friss halból, ott átlagosan 20-30 százalékkal, de egyes boltjaikban 40 százalékkal is nagyobb az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az áfakulcs mérséklésével a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez most 1900-2000, a lazacfiléhez - amely 2017-ben még 7000 forint volt - idén 5800 forintért lehet hozzájutni. (Meghökkentő, mennyit drágult a karácsonyi vacsora.)

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK