Mentést kér levelében két egészségügyi szakszervezet - a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Az érdekvédők arra kérik a kormányfőt, hogy haladéktalanul rendezze az ágazatban a béreket úgy, hogy a juttatásuk legyen arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival is. Azt is szeretnék, hogy foglalkoztatótól függetlenül valamennyi egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbb ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek, védőnők - írta a napilap.

A szakszervezetek szerint naz eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, különösen az orvosoké, de az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot, vagy az azt alig meghaladó összeget keresi. Emiatt másod-, harmadállásokra kényszerülnek, van aki 24 órát is lehúz egyhuzamban. Ez önmagában veszélyezteti betegbiztonságot.

A szakszervezetek a kormányfőnek írt levélben 15 pontos listába szedték követeléseiket. Ezek közé tartozik a két új bértábla is. Az egyikben az egészségügyben dolgozó műszakiak, a másikban a szakdolgozók új jövedelmi pozícióra tesznek javaslatot. E táblák szerint a végzettségtől függően, a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Mindezeken felül a 20-30 ezer forintos műszakpótlékok 100 százalékos emelését kérik.

Február közepéig várnak arra, hogy a kormány lépjen. Ha addig nem történik semmi, megkezdik a sztrájktárgyalásokat - mondta Zalatnai Zoltán, a FESZ alelnöke a lapnak.

Fotó forrása: Shutterstock.