Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A paksi atomerőmű csak az ország energiaigényének 50 százalékát képes fedezni, a maradék import. Utóbbi kiváltása szóba került a szerdai kormányülésen, ahol arról döntöttünk, hogy napelemparkok létesítését, a megújuló energiaforrásokat támogatjuk - árulta el Lázár János.

A terv szerint 10 éven belül Magyarország energiaimport-függetlenné válna. A cél eléréséhez a kormány egy támogatási programot is indít. Ennek egy részét már decemberben bejelentették: a kormány kritériumai szerint 0,5 megawatt energiát kell termelniük a lakossági napelemparkoknak, melyek egy 1,2 hektárt nem meghaladó méretű földterületen vannak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már akkor kérvényezte, hogy a földhasználók és -tulajdonosok számára könnyebb legyen ezekre engedélyt szerezni, illetve támogatásra pályázni. Ezt most annyiban pontosították, hogy 1 hektárnyi területen támogatják a földművesek naperőmű-építéseit. Lázár János úgy számol, hogy 3000 ilyen kisebb termelőlétesítmény épülhet.

A megvalósításhoz számítanak uniós támogatásra. Abban bízik a kormány Lázár elmondása szerint, hogy "ha Paksra adtak, erre is fognak". Épp szerdán döntött az Európai Parlament arról, hogy több forrást biztosítanak a megújuló energiatermelésre.

A fotó forrása: MTVA.