Ha sikeres az MNB-program, meghosszabbíthatják

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése augusztus végén, szeptember elején leltárt készít a növekedési hitelprogramról, és amennyiben az sikeres és jól működik, akkor elképzelhető, hogy a program meghosszabbítását javasolja a monetáris tanácsnak - mondta Balog Ádám, a jegybank alelnöke az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn.
MTI, 2013. június 3. hétfő, 10:43

Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy "nem szabad előreszaladni" e kérdés tekintetében, hiszen hétfő az első munkanap, amikor a program ténylegesen működik. A jegybank előbb szeretné alaposan megvizsgálni, hogy pontosan milyen típusú vállalkozások, milyen futamidővel, milyen célra fordítják ezeket a hiteleket.

Pénteken az MNB országos konzultációs sorozatának utolsó állomásán Matolcsy György jegybankelnök kérdésre válaszolva utalt arra, hogy az esetleges folytatásban jobban összehangolhatják a jegybanki programot az Európai Unió új, hétéves költségvetési ciklusa keretében nyújtott fejlesztési támogatásaival.

A jegybank május 29-én jelentette be, hogy a program első két pillérének, azaz a forint- és devizahitelek kiváltására, uniós pályázatok önrészének előteremtésére, illetve forgó- és állóeszköz-beruházásra fordítható kedvezményes jegybanki hitel keretösszegét másfélszeresére, 750 milliárd forintra emelik.

A program június eleje és augusztus vége között fut.

HOZZÁSZÓLÁSOK