BUX
38240

Ha tartósan romlik az infláció, közbeléphet a monetáris tanács

Amennyiben a nemzetközi tőkepiaci környezet változása, vagy a hazai egyensúlyi helyzet tartós hatást gyakorol az inflációs kilátásokat meghatározó folyamatokra, azokat a monetáris tanács döntéseiben figyelembe fogja venn - így szól a mai kamatdöntéshez kiadott közlemény egyik legfontosabb mondata.

NAPI Online, 2006. március 20. hétfő, 14:13

A közlemény úgy fogalmaz, hogy az elmúlt hetek friss makrogazdasági adatai megerősítették a monetáris tanácsnak a konjunktúráról kialakított képét: mind a külpiaci, mind a belföldi konjunktúrális kilátások kedvezőek. Bár az év eleji adócsökkentések vártnál kisebb árcsökkenést eredményeztek és emiatt az idei évre számított fogyasztói infláció a korábban vártnál magasabb lehet, a bér és fogyasztóiár-adatok, valamint a piaci szolgáltatások körében év elején megindult dezinfláció összességükben nem változtattak a kedvező középtávú inflációs kilátásokon.

A korábbi hónapokhoz képest ugyanakkor határozott változás történt márciusban a nemzetközi tőkepiacokon. A szigorúbb monetáris kondíciók irányába mutató jelek váltak meghatározóvá a fejlett országokban, ami - a globális kockázatvállalási hajlandóság romlásán keresztül - a feltörekvő piacokra is nyomást gyakorolt.

A dokumentum kiemeli: a testület korábbi közleményeiben többször felhívta a figyelmet a rendkívül kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulat megváltozásából fakadó hazai kockázatokra. A jelenleg egyre kézzelfoghatóbbá váló kockázatok felerősítik a költségvetési hiánycsökkentés szükségességét. A magyar gazdaság egyensúlytalanságának csökkentésével lehet tompítani a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok magyar gazdaságra gyakorolt hatását.

A közlemény aláhúzza: a monetáris tanács legfontosabb feladatának a középtávra kitűzött árstabilitási cél elérését tekinti. Amennyiben a nemzetközi tőkepiaci környezet változása, vagy a hazai egyensúlyi helyzet tartós hatást gyakorol az inflációs kilátásokat meghatározó folyamatokra, azokat a monetáris tanács döntéseiben figyelembe fogja venni.