A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A több mint egy hete tartó kormányellenes tiltakozások után Tayyip Erdogan a magas kamatban érdekelt nemzetközi lobbit hibáztatta a török tőzsde volatilitásáért, szerinte ugyanis ezt a külföldi spekulánsok okozták. A politikus saját hívei előtt arról beszélt, hogy ezek az érdekcsoportok évekig a török emberek verejtékén híztak, azonban ez nem mehet tovább. Azok, akik megpróbálják lefelé nyomni a tőzsdét, össze fognak omlani. Ha valakit spekuláción kapunk, azt megfojtjuk, mindegy, ki az − mondta Erdogan.

A török miniszterelnök már tavaly is arról beszélt, hogy nulla reálkamatot szeretne, mivel szerinte a magas kamat egyes üzleti körök érdeke és a modern kor legnagyobb lopása. Most a kormányfő elmondta, hogy minden érintett bank figyelmét felhívta arra, hogy ezt a harcot ők kezdték a törökök ellen, és ők is fogják megfizetni az árát. Egyúttal azt javasolta támogatóinak, hogy megtakarításaikat vigyék állami tulajdonú bankba. Erdogan szerint a legnagyobb török cégek között is vannak olyanok, melyek a magas kamatot támogató lobbi eszközei.

Reuters

A múlt héten a kormányellenes tüntetések már a török tőzsdére is hatással voltak, hiszen a líra 2011 októbere óta nem látott szintre gyengült, a tőzsdeindex pedig 15 százalékot zuhant egy hét alatt. Az Erdogan-kormányok az utóbbi évtizedben a feltörekvő országok egyik leggyorsabban növekvő gazdaságává tették Törökországot, most azonban a kormányfő az üzleti világgal is szembe került, hiszen sok cégvezető tart a diktatórikus módszerektől. Timothy Ash, a Standard Bank elemzője úgy véli, hogy a politikus mostani kirohanása sok külföldi befektetőt elriaszthat, ezzel a kormány éppen azoknak a támogatását veszíti el, akik hozzásegítették a gazdasági sikerekhez. E sikerek nyilvános elismerése volt, hogy a Fitch és a Moody's is visszaemelte a befektetésre javasolt kategóriába az ország minősítését, hétfőn azonban utóbbi hitelminősítő elemzésében már kiemelte, hogy a hetek óta tartó tüntetések negatívak a török besorolás szempontjából.

Hétfőn a tervezettnél később nyitott ki a török tőzsde, amit hivatalosan technikai problémákkal indokoltak, de a pletykák szerint a tüntetések is közrejátszottak ebben. A kezdés után délutánig az Istanbul Stock Exchange National 100 indexe 1,2 százalékkal esett péntekhez képest.