"Ha valakit spekuláción kapunk, azt megfojtjuk"

Kemény hangot ütött meg a spekulánsokkal szemben Tayyip Erdogan török miniszterelnök vasárnap, szerinte ezek a befektetők a török nép verítékén gazdagodtak meg. A politikus arra ösztönözte az állampolgárokat, hogy a külföldi bankok helyett állami pénzintézetekbe vigyék megtakarításaikat. Közben az isztambuli tőzsdeindex hétfőn folytatta esését.
Beke Károly, 2013. június 11. kedd, 16:28

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A több mint egy hete tartó kormányellenes tiltakozások után Tayyip Erdogan a magas kamatban érdekelt nemzetközi lobbit hibáztatta a török tőzsde volatilitásáért, szerinte ugyanis ezt a külföldi spekulánsok okozták. A politikus saját hívei előtt arról beszélt, hogy ezek az érdekcsoportok évekig a török emberek verejtékén híztak, azonban ez nem mehet tovább. Azok, akik megpróbálják lefelé nyomni a tőzsdét, össze fognak omlani. Ha valakit spekuláción kapunk, azt megfojtjuk, mindegy, ki az − mondta Erdogan.

A török miniszterelnök már tavaly is arról beszélt, hogy nulla reálkamatot szeretne, mivel szerinte a magas kamat egyes üzleti körök érdeke és a modern kor legnagyobb lopása. Most a kormányfő elmondta, hogy minden érintett bank figyelmét felhívta arra, hogy ezt a harcot ők kezdték a törökök ellen, és ők is fogják megfizetni az árát. Egyúttal azt javasolta támogatóinak, hogy megtakarításaikat vigyék állami tulajdonú bankba. Erdogan szerint a legnagyobb török cégek között is vannak olyanok, melyek a magas kamatot támogató lobbi eszközei.

Reuters

A múlt héten a kormányellenes tüntetések már a török tőzsdére is hatással voltak, hiszen a líra 2011 októbere óta nem látott szintre gyengült, a tőzsdeindex pedig 15 százalékot zuhant egy hét alatt. Az Erdogan-kormányok az utóbbi évtizedben a feltörekvő országok egyik leggyorsabban növekvő gazdaságává tették Törökországot, most azonban a kormányfő az üzleti világgal is szembe került, hiszen sok cégvezető tart a diktatórikus módszerektől. Timothy Ash, a Standard Bank elemzője úgy véli, hogy a politikus mostani kirohanása sok külföldi befektetőt elriaszthat, ezzel a kormány éppen azoknak a támogatását veszíti el, akik hozzásegítették a gazdasági sikerekhez. E sikerek nyilvános elismerése volt, hogy a Fitch és a Moody's is visszaemelte a befektetésre javasolt kategóriába az ország minősítését, hétfőn azonban utóbbi hitelminősítő elemzésében már kiemelte, hogy a hetek óta tartó tüntetések negatívak a török besorolás szempontjából.

Hétfőn a tervezettnél később nyitott ki a török tőzsde, amit hivatalosan technikai problémákkal indokoltak, de a pletykák szerint a tüntetések is közrejátszottak ebben. A kezdés után délutánig az Istanbul Stock Exchange National 100 indexe 1,2 százalékkal esett péntekhez képest.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kibic, 2013.06.12 10:52

Valaki világosítson már fel, hogy miért vágyik minden ország a befektetők valóságban nem létező, fiktív pénzeiért, amelynek a vége mindig egy pénzügyi válság. Hogy létezhet, hogy a kereskedésben forgó pénzmennyiség a valós, legalább kinyomtatott pénzösszeg négyszerese? Ezek után pedig miért lepődünk meg a pénzügyi összeomlásokon, amelyek véleményem szerint egyre gyakoribbak lesznek, amíg nem alakul ki egy új, a valósághoz közelítő pénzügyi rendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2013.06.12 00:28

én biztos vagyok benne, hogy ezek a nyilatkozatok megnyugtatták a befektetőket és sorban állnak, hogy törökországba vigyék a pénzüket
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.06.11 23:26

@meszi9: kicsit off:
ha még itt vagy:

Én arra lennék kiváncsi, hogy a bankszektor 2. negyedéves eredménye hogyan alakul, mert azért mindegyik tart pl. valamekkora "aranykészletet", akár fizikai, akár papír alapút, és azért az arany pl. elég nagyot zakózott, hogy akármennyire is elosztják a portfoliot, azért meg fog látszani a befektetési eredményeken.

Feltörekvő, japán részvénypiac szintén. Lehet itt az ideje bankrészvény shortmennyiségre rátenni néhány lapáttal... ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.06.11 23:03

@toti72: "Ne felejtsük, a magyargyűlölő Sorost megbüntette a PSZÁF, amikor az OTP ellen spekulált."
Gondolom, beleremegett a lába a szegény öregnek, hogy 500 milliós büntetést kifizetett.....abból a 15 milliárdos profitból, amit az OTP-vel keresett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.06.11 22:54

Pedig eddig igen jól csinálták, stabil gazdasági növekedéssel, stabil ipari termelés. A nulla reálkamathoz meg inkább kamatot kellene emelniük ha jól látom, hiszen a 4,5%os alapkamat (2 hónap alatt vágtak 1 %ot) hoz legutóbb 6,51%os éves infláció párosult.

Igaz a legutóbbi kamatcsökkentéskor -0,5% az EURTRY még asszem 2,35 alatt volt, simán visszanyomhatnák 50 bázisponttal 5%ig. Nekem nagyon szimpatikus volt kivülállóként, hogy felvállalták a bóvlibesorolást, és a jegybankjuk ehhez alkalmazkodóan sokkterápiát alkalmazott évente egyszer kétszer 50 bázisponttal elrángatták a kamatlábat, aztán egyébként békénhagyták.

A tüntetések bőven megtették a devizaháború líragyengítő hatását bőven túl is lőttek a célon, abszolút nincs szükség kamatcsökkentésre, pláne nem az egyre fokozódó nemzetközi helyzetben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html