Attól félnek, hogy Ukrajnába szökik a Viking Sigyn kapitánya

A VI. és VII. kerületi Ügyészség hétfőn fellebbezést jelentett be a Viking Sigyn kapitányát szabadlábra helyező végzés ellen - adta hírül az ügyészség.
Szász Péter, 2019. október 28. hétfő, 15:00
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A bíróság Jurij C. letartóztatását nemrég megszüntette, és bűnügyi felügyeletét rendelte el. A kerületi ügyészség fellebbezést jelentett be a végzés megváltoztatása, a védői indítvány elutasítása érdekében.

Az ügyészség álláspontja szerint a korábban 2019. november 30. napjáig meghosszabbított letartóztatás továbbra is indokolt mind a szökés-elrejtőzés, mind a bizonyítás megnehezítésének veszélye csak ily módon zárható ki.

A 36 rendbeli bűncselekmény tárgyi súlya - figyelemmel arra is, hogy Magyarország modern közlekedési történetének egyik legsúlyosabb, halálos áldozatot követelő közlekedési balesetéről van szó - kiemelt, és

mivel Ukrajna nem adja ki állampolgárait más államnak, a szökés-elrejtőzés veszélye továbbra is nagy.

Emellett attól is tartanak, hogy a kapitány, a vele szakmai és baráti viszonyban álló tanúkat befolyásolhatja.

A bírósági eljárás nem a nyomozás megismétlése, a tanúk a bíróság előtt fő szabályként közvetlenül tesznek vallomást. Emiatt - szemben a régi Be. alapján kialakított bírói gyakorlattal - a letartóztatásnak ez a különös oka nem szűnik meg a nyomozás végén, hanem fennáll jelenleg is - érvel az ügyészség.

A fellebbezés a szabadlábra helyezésre nézve halasztó hatállyal bír.

HOZZÁSZÓLÁSOK