Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Reinhard Veser írásának alcímében kiemelte, hogy egy "oligarcha Orbán ellen fordul". Kifejtette, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos "bő 30 éven keresztül egy pár" volt, Orbán a Fidesz "politikai vezetője és arca" volt, míg Simicska "a háttérben a pénzügyekkel törődött". Ez "kölcsönösen előnyös" kapcsolat volt, hiszen a Fidesz "a párt más alapító tagjainak kijelentései" szerint csődbe jutott volna, és "eltűnt volna színről", mielőtt Orbán 1998-ban először miniszterelnök lett, ugyanakkor Simicska vállalatcsoportjának tagjai a Fidesz-kormányok idején profitáltak az állami beruházásokból és "más állami kedvezményekből" - tette hozzá a FAZ szerzője.

Úgy vélte, "a két régi szövetséges" konfliktusa "nem a semmiből került elő", már a tavalyi parlamenti választás után voltak "jelei Orbán és Simicska kapcsolata lehűlésének". A kormányalakításkor Simicska "bizalmasait mellőzték", aminek következtében a vállalkozó "elveszítette befolyását az infrastruktúráért (és így a tervbe vett nagy építkezésekért) felelős fejlesztési minisztériumra", az elsősorban az RTL Klub "ellen irányuló", de Simicska cégeinek is terhet okozó reklámadó bevezetése után pedig médiumai "először bírálták a Fidesz-kormányt, amelynek tevékenységét addig jóindulattal követték", míg a Fidesz soraiból az utóbbi hónapokban újra és újra aggodalmak fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban, hogy az oligarchák veszélyeztethetik a demokráciát - írta Reinhard Veser.

Simicska Lajos drasztikus szavai Orbán Viktorról akár Oroszországban vagy Ukrajnában is elhangozhattak volna - írja Peter Bognar, a Die Presse című osztrák konzervatív lap budapesti tudósítója, és megjegyzi: Simicska veszélyt jelent Orbán Viktorra, mivel nagyon sok bizalmas információval rendelkezik a kormányfőről. Szakértőkre hivatkozva azt írja: Simicska túl hatalmas lett Orbánnak.

A Simicska és Orbán közötti hosszú barátság vége akár politikailag is szorongatott helyzetbe hozhatja a kormányfőt - írja Gregor Mayer, a Der Standard című osztrák liberális napilap budapesti tudósítója. A szerző szerint a "gigászok harca" egyenlőtlen feltételek mellett zajlik. Megjegyzi: Orbán ellenőrzi az állami hatalomgyakorlás eszközeit, a rendőrséget, az államügyészséget és az adóhatóságot, Simicska a Fidesz évtizedes pénztárnokaként pedig ismerheti Orbán Viktor "sok szennyes titkát".

A magyar médiapropaganda Orbán Viktor ellen fordul címmel közölt beszámolót a Libération. A francia baloldali újság szerint "testvérháború" tört ki, miután Simicska Lajos, az "egyik legjelentősebb magyar oligarcha látványosan szakított régi barátjával, Orbán Viktor populista jobboldali miniszterelnökkel". A szikrát a reklámadó jelentette.

A tudósító, Florence La Bruyere szerint Simicska "egy hatalmas birodalom élén áll, amelyet az évek során Orbán Viktorral épített fel: ezek a magánkézben lévő, talpnyaló médiumok biztosítják a kormánynak, amely a közmédiát is ellenőrzés alatt tartja, a tájékoztatás kvázi-monopóliumát". Orbán azonban a Libération szerint "meg akarta nyirbálni túl befolyásosnak tartott szövetségese szárnyait, az új adóval a Simicska-tröszt ugyanis ötször annyit fog fizetni, mint korábban". Ezenkívül az állami hirdetések megszűnésével a bevételei is csökkennek. A mai Magyarországot a tudósító szavai szerint "a Simicska-Orbán páros csinálta meg". Emlékeztetett arra, hogy Simicska egykor a Fidesz pénztárnoka volt, s ő "alapozta meg a Fidesz gazdasági birodalmát".