BUX
38240

"Háború Magyarországon" - így látják külföldön

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap "Háború" Magyarországon címmel közölt írást hétfőn.

MTI, 2015. február 9. hétfő, 12:07

Reinhard Veser írásának alcímében kiemelte, hogy egy "oligarcha Orbán ellen fordul". Kifejtette, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos "bő 30 éven keresztül egy pár" volt, Orbán a Fidesz "politikai vezetője és arca" volt, míg Simicska "a háttérben a pénzügyekkel törődött". Ez "kölcsönösen előnyös" kapcsolat volt, hiszen a Fidesz "a párt más alapító tagjainak kijelentései" szerint csődbe jutott volna, és "eltűnt volna színről", mielőtt Orbán 1998-ban először miniszterelnök lett, ugyanakkor Simicska vállalatcsoportjának tagjai a Fidesz-kormányok idején profitáltak az állami beruházásokból és "más állami kedvezményekből" - tette hozzá a FAZ szerzője.

Úgy vélte, "a két régi szövetséges" konfliktusa "nem a semmiből került elő", már a tavalyi parlamenti választás után voltak "jelei Orbán és Simicska kapcsolata lehűlésének". A kormányalakításkor Simicska "bizalmasait mellőzték", aminek következtében a vállalkozó "elveszítette befolyását az infrastruktúráért (és így a tervbe vett nagy építkezésekért) felelős fejlesztési minisztériumra", az elsősorban az RTL Klub "ellen irányuló", de Simicska cégeinek is terhet okozó reklámadó bevezetése után pedig médiumai "először bírálták a Fidesz-kormányt, amelynek tevékenységét addig jóindulattal követték", míg a Fidesz soraiból az utóbbi hónapokban újra és újra aggodalmak fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban, hogy az oligarchák veszélyeztethetik a demokráciát - írta Reinhard Veser.

Simicska Lajos drasztikus szavai Orbán Viktorról akár Oroszországban vagy Ukrajnában is elhangozhattak volna - írja Peter Bognar, a Die Presse című osztrák konzervatív lap budapesti tudósítója, és megjegyzi: Simicska veszélyt jelent Orbán Viktorra, mivel nagyon sok bizalmas információval rendelkezik a kormányfőről. Szakértőkre hivatkozva azt írja: Simicska túl hatalmas lett Orbánnak.

A Simicska és Orbán közötti hosszú barátság vége akár politikailag is szorongatott helyzetbe hozhatja a kormányfőt - írja Gregor Mayer, a Der Standard című osztrák liberális napilap budapesti tudósítója. A szerző szerint a "gigászok harca" egyenlőtlen feltételek mellett zajlik. Megjegyzi: Orbán ellenőrzi az állami hatalomgyakorlás eszközeit, a rendőrséget, az államügyészséget és az adóhatóságot, Simicska a Fidesz évtizedes pénztárnokaként pedig ismerheti Orbán Viktor "sok szennyes titkát".

A magyar médiapropaganda Orbán Viktor ellen fordul címmel közölt beszámolót a Libération. A francia baloldali újság szerint "testvérháború" tört ki, miután Simicska Lajos, az "egyik legjelentősebb magyar oligarcha látványosan szakított régi barátjával, Orbán Viktor populista jobboldali miniszterelnökkel". A szikrát a reklámadó jelentette.

A tudósító, Florence La Bruyere szerint Simicska "egy hatalmas birodalom élén áll, amelyet az évek során Orbán Viktorral épített fel: ezek a magánkézben lévő, talpnyaló médiumok biztosítják a kormánynak, amely a közmédiát is ellenőrzés alatt tartja, a tájékoztatás kvázi-monopóliumát". Orbán azonban a Libération szerint "meg akarta nyirbálni túl befolyásosnak tartott szövetségese szárnyait, az új adóval a Simicska-tröszt ugyanis ötször annyit fog fizetni, mint korábban". Ezenkívül az állami hirdetések megszűnésével a bevételei is csökkennek. A mai Magyarországot a tudósító szavai szerint "a Simicska-Orbán páros csinálta meg". Emlékeztetett arra, hogy Simicska egykor a Fidesz pénztárnoka volt, s ő "alapozta meg a Fidesz gazdasági birodalmát".