Háborús aknák fenyegetik az elterelt menekültek

A magyar határzár és a határon kialakult helyzet több brit lapban is címlapsztori. Az egyik újság azt emeli ki, hogy a menekültek és migránsok Horvátország felé vehetik az irányt, ahol a háborúból maradt többezer akna veszélyezteti az életüket.
Inforádió, MTI, 2015. szeptember 16. szerda, 09:55
Fotó: Napi.hu

A menekültek Európába vezető utakat keresnek, miután Magyarország lezárta a határt... híresztelések és zavarodottság, miközben az európai vezetők nem sok hajlandóságot mutatnak a háború elől menekülő tömegek kezelésére..." - írta a Guardian.

Néhány percig még emberiesség volt a sötétségben", mivel a magyarok éjfél után is átengedtek néhány száz migránst a szigorú új törvények ellenére - jegyezte meg a lap tudósítója, aki a szerb oldalon, Horgoson figyelte az eseményeket.

A lap idéz egy Szíriából érkezett palesztin menekültet. Radwan és felesége, Mayada a magyar kapunál ült a földön. Öt gyerekkel utaznak és a férfi azt mondta: először Izraelből, most Szíriából kellett elmenekülniük. Ez nem állítja meg az embereket. A húgom és a sógorom nem sokára elhagyják Szíriát a gyerekeikkel, pedig tudják, hogy veszélyes az út - tette hozzá. Egy szerb embercsempész közben azt mondta a Guardiannek, hogy még mindig át tudnak juttatni embereket a határon.

A BBC tévé és rádióadói valamint híroldala több tudósítót is felvonultatott a határ minkét oldalán. A híroldalnak nyilatkozott Alekszandar Vulin a migránsokkal foglalkozó szerb miniszter. Azt mondta, hogy a magyar hatóságok nem értesítették hivatalosan a határzárról. A kerítés mellett állva próbált magyar rendőrökkel megegyezni arról, hogy valahol leüljenek tárgyalni. Nemet mondtak. A kerítésen át - közölte.

Több lap is megírta, hogy a magyar lépések kiváltották Szerbia haragját - "nem akarunk Európa koncentrációs tábora lenni" - jegyezte meg a szerb miniszter, aki szerint a magyarok elvették a migránsok emberi méltóságát.

A Telegraph arról ír, hogy a "magyar vasfüggöny új útvonalakra tereli a migránsokat... így most a balkáni háborúkból megmaradt aknák jelentek majd rájuk veszélyt." A horvát-jugoszláv háború után legkevesebb 500 ember életét követelték aknák és még mindig 9400 aknamezőt tartanak számon.

Nagyon veszélyes, több mint 50 ezer akna van a földben - mondta a lapnak a menekülteket és migránsokat segítő egyik magyar civilszervezet koordinátora, Szatmáry Dávid.

A lap online változatában látható az elhíresült szendvicsdobálós videó - "úgy etetik a menekülteket, mint az állatokat" cím alatt. A Telegraph arról is ír, hogy Röszkéről egy szovjet időkből származó vonattal vitték a menekülteket. A férfiak álltak, a gyerekek a lábuknál feküdtek a vagonokban.

Megérkeztek az első menekültek Horvátországba

Az első menekültcsoport már szerda reggel nyolc órakor megérkezett a horvátországi Tovarnikba - tájékoztatott az N1 horvát hírcsatorna. Azzal a busszal érkeztek a szerb-horvát határra, amely még kedd este indult a macedón-szerb határról, Presevóból.

A horvát közszolgálati televízió tudósítója szerint mintegy ötvenen gyalog indultak el a horvát határátkelő felé, majd útközben váratlanul a kukoricás felé vették az irányt, és illegálisan lépték át a határt. A településen negyven civil és a vöröskereszt munkatársai várják az embereket, akik fáradtak, elcsigázottak, éhesek és szomjasak - jelentette a hírtelevízió riportere. Az első csoporttal nők, gyerekek és fiatal férfiak érkeztek.

A Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy két autóbusznyian érkeztek Újlakra (Ilokra) is. A hatóságok közülük tízet előállítottak, mert illegálisan próbálták meg átlépni a határt.

Ranko Ostojic belügyminiszter kedden a sajtónak nyilatkozva rámutatott, hogy bár Horvátország a schengeni egyezmény részese (jóllehet még nem tartozik a schengeni övezethez), sosem szüntette meg határainak ellenőrzését, továbbra is fokozott ellenőrzés van érvényben. Az országban húszezer rendőrt mozgósítottak a menekültprobléma kezelésére, ebből hatezer az államhatárokat felügyeli. A miniszter hozzátette, hogy mindenkit regisztrálnak, és aki nem hajlandó alávetni magát az eljárásnak, azt kiutasítják az országból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2015.09.16 17:11

Hát akkor maradjanak a seggükön Törökországban (ahol béke van) oszt csókolom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.16 17:01

Nettó hazugság.
Minden rendes út járható.
A patkány, csürhe, hazaáruló banda amúgy is a kukoricásba tapos ahol eleve nem lehet akna.

Valószìnűleg a horvát hadsereg titokban most aknásít és ráfogja, hogy azok a háború alatt kerültek oda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.09.16 16:51

A horvátoknak is nagy arca van. Meglátjuk mi lesz, ha Zágráb elesik, és mindent mocsok, retek, szemét borít majd és lesz ordibálás, követelőzés, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2015.09.16 16:06

"Háborús aknák fenyegetik az elterelt menekültek"

humm... két problémát megoldani egyszerre?!
(csak egy sötét humor, még mielőtt valami lisbsi betámad)

de a lényeg az hogy ha veszélyes akkor ne menjen arra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.16 12:29

@Tibor1980: ezek meg Merkel Merkel..Mumia című filmben látunk ilyett..


. háttérhatalmi szervezett betelepítés folyik európába
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html