Hackerek bénították meg a portugál főügyészség oldalát

Hackertámadás érte a portugál főügyészség számítógépes hálózatát a szegfűs forradalom évfordulóján: a hackerek az intézmény több mint kétezer munkatársának magántelefonszámát és email címét szerezték meg és tették közzé - jelentette szombaton a BBC hírtelevízió.
Inforádió, 2014. április 26. szombat, 18:10
Fotó: Reuters

Az Anonymus hackercsoport a támadást az 1974. április 25-i, úgynevezett szegfűs forradalom 40. évfordulójához időzítette.

A számítógépes bűnözők vörös szegfűt helyeztek el a főügyészség honlapján és azt az üzenetet, hogy "az információ - fegyver".

A hackerek amiatt tiltakoztak, hogy véleményük szerint a mostani konzervatív kormány kemény megszorító gazdaságpolitikája miatt az emberek Portugáliában rosszabbul élnek, mint 40 éve.

Az Anonymus akciója következtében a portugál főügyészség oldalát le kellett kapcsolni, és az még szombat reggel sem volt elérhető.

A kormány takarékossági intézkedései elleni tiltakozások árnyékolták be pénteken a szegfűs forradalom évfordulós megemlékezéseit. A forradalom hősei már a harmadik egymást követő évben bojkottálták a lisszaboni hivatalos ünnepségeket, mondván, hogy a kormány megszorító politikája elárulja a forradalom céljait.

Portugáliának Görögországhoz és Írországhoz hasonlóan nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot kellett igénybe vennie 2011-ben az államcsőd elkerülésére. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap a segítségért cserébe elvárta a 10,5 milliós ország kormányától, hogy nyesse vissza a forradalom utáni szociális programokat és munkahelyvédelmi törvényeket.

Az 1974-es szegfűs forradalom vértelen hatalomátvétellel vetett véget egy több mint négy évtizedes katonai diktatúrának. Két évvel később új alkotmánya lett Portugáliának, és a választásokon a szocialisták győztek.

HOZZÁSZÓLÁSOK