Mi történt a hagymával? Végre itt a fordulat

Jelentősen drágult a vöröshagyma az elmúlt másfél évben, 157 forintról 406 forintig szaladta az ára, de most megtört a trend.
Csernátony Csaba, 2019. október 27. vasárnap, 10:37
Fotó: Napi.hu

A világon Kína, Európában Hollandia és Spanyolország számít a legnagyobb vöröshagyma-termelőnek, utóbbi két ország egyaránt 1,2-1,2 millió tonnás hagymatermést mondhat magáénak. A tavaly jelentősen visszaesett a termésmennyiség, de az idén az európai hagymapiac kezd magához térni, az idei már több hagymát takaríthatnak be az európai gazdák.

Magyarország nem számít nagy játékosnak: az elmúlt öt évben a termés évi 39-62 ezer tonnát tett ki. A hagyma külkereskedelme sem jelentős. Az idén - januártól július végéig - 13,2 ezer tonna hagyma jött külföldről, ez 1 százalékos visszaesést jelent. Hollandiából érkezett a legtöbb hagyma, 3,7 ezer tonna. A magyar hagymaexport marginális: korábban mindössze 1-2 ezer tonna megy a külföldi piacokra. Ráadásul az idei év első hét hónapjában 86 százalékkal 265 tonnaára csökkent az export, amelynek nagy része Romániába ment - derül ki az Agárgazdasági Kutató Intézet összefoglalójából.

Durva drágulás után árcsökkenés

Az teljes európai hagymatermést érintő tavalyi csökkenés miatt az év elején drága volt a hagyma, a termelői ár a Budapesti Nagybani Piacon 200 forint felett volt, ami 200 százalékos drágulást jelentett. A kínálat bővülésével azonban olcsóbb lett, szeptember elejétől már kevesebbet kellett érte fizetni, mint tavaly, ami 130 forint körüli nagykereskedelmi árnak felelt meg.

A tavalyi hagymaprobléma jól látszik a KSH inflációs kosarában szereplő fogyasztói árakon is. A hivatalos adatok szerint tavaly januárban országos átlagban 157 forintért lehetett kapni a hagymát a boltokban, piacokon, majd fokozatosan emelkedett az ára, idén júniusban érte el a tetejét 431 forinton. Utána jött az árcsökkenés, az a júliust 406, az augusztust 338 forintos árral zárta a hagyma, szeptemberben pedig 300 forintba került.Ennél most olcsóbban is hozzá lehet jutni: a héten két boltlánc is akciósan kínálja a vöröshagymát: a Lidlben 159 forint, a Tescóban 10 forinttal drágább egy kiló a mindenar.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.10.27 14:57

@krix7: " Pont ez a baj!
Nem támogatás kell, hanem megfelelő ára kell legyen a paprikának, hogy megérje érte termelni!
A "támogatás" csak kamu termelésre jó. Itt Tarján környékén jó páran csak kamu művelést folytatnak, a lényeg a látszat és a támogatások lehúzása...
A fejlesztéseket se segíti a mostani rendszer mert általa régi xar módszerekkel is megéri termelni! "

Oké ! Ezt én értem. Meg azt is értem, hogy bizonyos termékeknek nem tesz jót a magyar éghajlat melegedés. Így lassan a legtöbb helyen nem lehet pld. burgonyát termeszteni, mert egyszerűen romlik a termésátlag a meleg miatt.

De az hogy a fenében van, hogy ugyanazt a támogatást kapja hektáronként az EU-tól a holland/ír/lengyel gazda is mint
a magyar és erre mi van ? Esszük a holland hagymát, az ír marhát és a lengyel almát. Úgy, hogy annyi almát termeltünk, hogy egész Szovjetunió azt zabálta, hagymából szintén önellátóak voltunk sőt nagy volt az export is húsból szintén. A tejet csak azért nem emítettem az előbb, mert elfelejtettem, de szlovák tejet iszunk.

Más országok is ugyanazon feltételek mellet kapják az EU-s támogatást. Ott megéri termelni ? Nálunk nem. Még azt is értem, hogy a nyugati gazdák tőkeerősebbek nálunk. De a lengyel és a szlovák mitől ? Ugyanabból a szovjet blokkból származnak. A lengyeleknek nem volt mit zabálni, nálunk árulták a piacon az ágyneműt és a törölközőt, hogy éhen ne vesszenek. Most meg minket etetnek ????

Hát itt valami kurvára nem stimmel....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.10.27 13:07

@Darabont1453:
"Ömlik a pénz ez EU-ból a magyar mezőgazdaságba, hektáronként 70.000 Ft támogatás jön évente"

Pont ez a baj!
Nem támogatás kell, hanem megfelelő ára kell legyen a paprikának, hogy megérje érte termelni!
A "támogatás" csak kamu termelésre jó. Itt Tarján környékén jó páran csak kamu művelést folytatnak, a lényeg a látszat és a támogatások lehúzása...
A fejlesztéseket se segíti a mostani rendszer mert általa régi xar módszerekkel is megéri termelni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.10.27 12:50

Beszarás, hogy már a hagymát sem tudjuk megtermelni. Hollandiából vesszük...XDDD
Érdekes, hogy az ottani magas munkabérek mellett gazdaságos hagymát termeszteni. Nálunk meg nem....
Ezt se gondoltam volna régebben, hogy olyan alapvető élelmiszerek, mint a hagyma, vagy korábban a tojás ( olaszoktól ), marhahús ( írektől ) külföldről lesz behozva.
Bár jó példa erre a fűszerpaprika is, a hazai termelés a fogyasztásunk felét sem teszi ki ezért Dél-Amerikából és Kínából jön be a hiányzó tétel ( Hol a legendás Kalocsai és Szegedi paprika ? ), de ott a kínai fokhagyma is a boltokban.

Ömlik a pénz ez EU-ból a magyar mezőgazdaságba, hektáronként 70.000 Ft támogatás jön évente, de egyre több dolgot kell importálni. Hova tűnik ez a sok lóvé ha már lassan mindenből behozatalra szorulunk ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html