Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírportál csütörtöki cikkében - amelyet Antal Attila volt BKV-vezérigazgató birtokukba jutott vallomása alapján közöltek - azt írták, hogy ő is ott volt ezen a megbeszélésen. Antal Attila vallomása szerint Hagyó Miklós korábban többször érdeklődött a 40 milliárdos tenderről, majd megjelölt egy személyt, akivel a későbbi kivitelezőről egyeztetnie kellett. A volt BKV-vezérigazgató 2007 nyarán találkozott ezzel a személlyel (akinek a nevét a tanúvallomásban kitakarták), illetve Bognár Árpáddal, a Swietelsky Kft. ügyvezetőjével. Ezen a találkozón értesítették az építőcéget arról, hogy hamarosan kiírják a tendert, de csak az a cég nyerhet, amely a 39,6 milliárdos összeghatáron belül ad be ajánlatot.

Az Index cikke szerint ez azért volt fontos információ, mert az ajánlattevők a szokásoknak megfelelően az összeghatárnál nagyobb ajánlatot adtak, és később ebben a magasabb összegben próbáltak a BKV-val megállapodni.
A céggel Antal Attila jelenlétében tudatta a közvetítő, hogy az információért cserébe öt százalékot, vagyis mintegy kétmilliárd forintot kérnek. Ezután Antal Attila elhagyta a termet, így nem tudható, hogy a Swietelsky vezetője elfogadta-e az ajánlatot, és ha igen, akkor ki, mikor, hol, és milyen részletekben fizette ki ezt az összeget. Mivel a Swietelsky birtokában volt az információnak, egyedüli érvényes pályázóként elnyerte a tendert.

A nyomozati iratokban az Index szerint az áll: a rendőrség bekérte a számlákat, hogy kövesse a pénz mozgását, de azok a jelentéstétel időpontjáig nem érkeztek meg.