Hagyományos családmodell - meglepő vallomás a magyaroktól

Nem biztos, hogy olyan konzervatívan gondolkoznak a magyarok a családi szerepekről, mint ahogy a kormány. A Napi.hu megrendelésére a Pulzus Kutató által készített felmérés szerint a magyarok többsége az apákat jobban bevonná az újszülöttek gondozásába, és ha nem is adna 16 hét szabadságot nekik, mint a spanyolok, de a jelenleginél mindenképpen többet.
Szász Péter, 2021. január 12. kedd, 19:48
Fotó: Getty Images

A spanyol kormány idén tovább emelte az apáknak a gyerekük születését követően járó, fizetett szabadság hosszát: január 1-jétől 16 hétre. Egy évvel korábban 12, 2019 elejétől pedig 8 hét volt a szabadság hossza - írja a Telex.

A spanyol rendszer érdekessége, hogy az anyák is 16 hetes fizetett szabadságot kapnak, vagyis mindkét szülőnek ugyanannyi jár. Ha valaki nem, vagy nem egészében kívánja felhasználni a fizetett szabadságot, a fennmaradó napokat nem adhatja át a másik szülőnek. Azért, mert a kibővített szabadságnak pont az a célja, hogy az apákat bátorítsák: éljenek a lehetőséggel, és világossá tegyék a számukra: az apáknak ugyanúgy joguk és kötelességük a gyerekről való gondoskodás, mint az anyáknak.

A döntésnek ezért elvi jelentősége van, hiszen a spanyol kormány ezzel deklarálta, hogy szerinte az anyának és az apának egyenlő mértékben kell kivennie a részét a gyereknevelésből és egyenlőek a karrierlehetőségeik is.

Magyarországon más a helyzet. Bár itthon is lehetősége van egy apának arra, hogy ő maradjon otthon gyerekével és az anya dolgozzon, de ez nem különösebben gyakori, a kormány pedig hol burkoltan, hol pedig nyíltan kiáll amellett, hogy a nőknek inkább a gyerekneveléssel és a háztartás vezetésével kellene foglalkozniuk a karrierépítés helyett. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy hónappal ezelőtt elhíresült videójában azt mondta, hogy a nőknek nem kell minden pillanatban versenyezniük a férfiakkal, nem kell ugyanolyan beosztásban ugyanakkora fizetésért dolgozniuk.

A Pulzus Kutató - lapunk megbízásából készített - reprezentatív felmérése arra kérdezett rá, hogy ki, mennyi időt adna az apáknak otthon, gyerekük születése után a jelenlegi 5 születési szabadságnap helyett. A kutatásban hét válaszlehetőséget (hét időintervallumot) adtunk meg, hogy kiderüljön, a magyarok szerint mennyi idő is kell egy családnak, hogy közösen tudjanak felkészülni a gyerek érkezése utáni "új életükre".

Ezt kell tudni a kutatásról!
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét. "Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"

A szórás nagy lett, a legtöbb válaszadó 4-6 hét szabadságot adna az apáknak, de az ő arányuk is csak 20 százalék. A 2-4 hétre 18 százalékuk, a 10-16 hétre 17 százalékuk szavazott. A válaszadók 15 százaléka szerint elég 1-2 hét, 14 százalék szerint pedig még a 16 hét is kevés. A 6-10 hét valamiért kevésbé vonzó, erre csak 10 százaléknyiak adták a szavazatukat.

Messze a legkevesebben mindössze 6 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy az 5 nap elég.

Az 5 nap valóban nem túl sok, a family.hu 2019-es gyűjtése szerint az Európai Unióban ez az 18. helyre sorolta hazánkat, vagyis a legtöbb országban többre értékelik az apa szerepét a gyerek életének első időszakában.

Mit gondolnak erről a nők és a férfiak?

A Pulzus kutatásából az derült ki, hogy a férfiak legnagyobb része a 10 hétnél, sőt a 16 hétnél is hosszabb szabadságokat preferálná. (Közöttük persze lehetnek olyanok is, akiket elsősorban a hosszú szabadság motivál).

A nők körében a 4-6 hét (22 százalék) és a 2-4 hét (20 százalék) születési szabadság a legvonzóbb. A jelenlegi 5 napot a nők 7, a férfiak 5 százaléka tartja elegendőnek.

Nincs generációs szakadék

Aki azt gondolná, hogy valamiféle generációs különbség van az apaszabadság kérdésében és mást gondolnak a 60 felettiek, mint a 18-39 évesek, akiket ez a téma érint, nagyot téved.

A fiatalabbak körében 24 százalékkal messze a legvonzóbb alternatíva a 10-16 hetes szabadság, de az ennél is hosszabb lehetőség csak 10 százalékuknak tetszik. Ezzel szemben a középkorúak és a 60 felettiek 17-18 százaléka támogatná, hogy 4 hónapnál is hosszabb ideig maradjanak otthon az apák.

Érdekes kép rajzolódik ki az iskolai végzettség szerinti bontásból is. Az általános iskolát végzettek 8 százaléka mondta például azt, hogy elég az 5 nap, míg a diplomások esetében ez az arány csak 3 százalék. A másik véglet, vagyis a 16 hétnél is hosszabb szabadság ugyanakkor szintén az alapfokú végzettségűeknél a legvonzóbb, a többieknél kevésbé.

A diplomások körében a 4-6 hét a legvonzóbb, 30 százalékkal, ami kiugró eredmény tekintve a válaszok szórására.

A kisebb falvakban nem vinnék túlzásba

Bár nem lehet azt mondani, hogy a kérdés nagyon megosztaná a városi és a vidéki lakosságot az látszik, hogy a kisebb falvakban az 1-2 és a 2-4 hét a vonzóbb lehetőség, míg a budapestiek 28 százaléka 10-16 hétig marasztalná otthon az apákat gyerekük születésekor. A fővárosban viszont az ennél is hosszabb idő nem sokak tetszését nyerné el, arányuk mindössze 7 százalék, kevesebb, mint a megyeszékhelyeken, a kisebb városokban vagy a községekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2021.01.14 03:54

Nem helyeslem ezt a mai házasságra ösztönző támogatást. A harmincas, vagy most már negyvenes ismerőseim úgy kezdték, hogy húsz körül párkeresés, nem minden jött be, de ha úgy találtak egymásra, hogy valami lehet belőle, akkor egy idő után összeköltöztek, aztán együtt éltek 8-10 évig. Ha ennyi ideig működik egy kapcsolat, akkor már van mire házasodni, és jöhetnek a gyerekek, nem fognak két év múlva elválni. Ez a már fél éve randevúzunk, már bemutattuk egymást a családoknak, házasodjunk össze, mert akkor sok milliót kapunk, és lesz lakásunk, házunk, ami köt bennünket, és, ha nem működik a házasság, akkor a lakásban öljük egymást, és ha rögtön legyártottuk vállalásunknak megfelelően a gyereket, ő meg nézze ezt végig. Mert más egy évig együtt járni, és más sok évig együtt élni. Nem tudom, ez hova vezet. Jobb lenne, ha a fiatalok kapnának támogatást egy 30 nm-s lakásra, és kötöttségek nélkül kereshetnének társat. És, ha találnak, összeköltözhetnének az egyikbe, a másikat ki is adhatnák, és, ha együtt képzelik el az életüket, akkor házasodnak, és eladhatnák mind a két 30 nm-est, és vehetnének a családnak megfelelőt. Ez a, ha házasodsz most, akkor kapsz pénzt, az érdekházasságra emlékeztet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2021.01.13 11:03

@europeer: alig akad köztök olyan aki 10+ éve él együtt az első asszonyával vagy emberével :)
Ezeknek az a "család" hogy néha templomba is mennek meggyónni az egész heti kurvázást, orgiázást , drogozást, lopást :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.13 10:48

@Manoka14: Ja. És:
"Koncz Zsófia drámája: két évvel az álomesküvője után válik a Fidesz "csodafegyvere".
https://www.blikk.hu/aktualis/politika/valik-ferjetol-koncz-zsofia/tpj1sek
----------
Weisz Fanni és férje, Hajmásy Péter a közösségi oldalukon jelentették be, hogy a különválás mellett döntöttek.
https://femina.hu/hazai_sztar/weisz-fanni-valik/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.13 10:44

@lauda: Ugyanmá!
Ezt már többször írtam neked, hogy az alja családotokkal mi az ábra, ezért te épp az anyádról és a tesóidról írtál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Manoka14, 2021.01.13 10:41

@lauda: Vajon a Zsolti,Tompi,Jozsi is tudják???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html