Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egységes életútkövető és tevékenységadminisztrációs rendszer országos bevezetését tervezi az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a hajléktalanellátásban - derül ki a kormányportálon nyilvánosságra hozott törvénymódosítási tervezetből.

Ez magyarul egy hatalmas adatbázist jelent, amelyben vezetni kell többek között: a hajléktalan családi állapotát, egészségügyi állapotát, a diszpécserközpontokhoz érkezett bejelentések és a megtett intézkedések adatait, valamint például a hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatásokat és azok időpontját.

Az elképzelések szerint a nyilvántartást a kormány által kijelölt szervezet vezetné valamennyi hajléktalanról, aki betér egy nappali melegedőbe, éjjeli menedékhelyre, vagy bármilyen átmeneti szállásra. Az indoklás szerint erre a hajléktalanok életútjának nyomon követése, az életvitelszerűen közterületen élés elkerülése és az ismételt hajléktalanná válás megelőzése céljából van szükség. Az adatokat öt év után kell törölni.

A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabályi változás az egész társadalom érdekét szolgálja - jelentette ki korában Fülöp Attila, a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy veszprémi sajtótájékoztatón. Az október 15-én életbe lépő jogszabály-módosítás azt célozza, hogy ne legyen utcán éjszakázó hajléktalan és az állampolgárok zavartalanul használhassák a közterületet.

Felkészül a rendőrég

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke pedig arról beszélt, hogy a következő időszakban a szakembereknek megoldást kell találniuk az utcán élő, az intézménybe való beköltözéssel szemben ellenállást tanúsító emberek kezelésére.

"A rendőrség felkészülése a jogszabályokban foglalt feladatok végrehajtására folyamatban van, és biztosíthatjuk arról, hogy a rendőrség ebben a vonatkozásban is a jogszabályokban rögzítetteknek megfelelően fog eljárni" - válaszolta a Napi.hu kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

Korábban lapunk írta meg, hogy jókora bürokráciát generál az, hogy a hajléktalanoknak 2018. október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodniuk. A hajléktalanok tárolhatatlan dolgait például megsemmisítik, amiről megsemmisítési jegyzőkönyvet kell készíteni. Ha azonban a hajléktalan a megsemmisítés után jelentkezik a cuccaiért, akkor a szabály szerint vissza kell neki fizetni az ingóságai értékét. Ebből azonban levonják az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségeit.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.